Thuislunch géén privérit


Datum: 28-06-2010

De Rechtbank in Arnhem deed in september 2009 een opmerkelijke uitspraak over de bijtelling. Anders dan de Belastingdienst, oordeelde de rechter dat extra woon-werkritten (zoals in deze zaak om thuis te lunchen) géén privé-gebruik zijn.

De Belastingdienst meent tot dusver dat het gebruik van de auto van de zaak slechts voor één keer woon-werkverkeer per dag (vice-versa) als zakelijk gebruik kan worden aangemerkt. De extra woon-werkritten, bijvoorbeeld om thuis te gaan lunchen, zouden zijn ingegeven door privé-overwegingen en daarom dus als privé-ritten moeten worden gekwalificeerd. Dat heeft uiteraard grote consequenties voor de werknemers die hun auto van de zaak niet privé gebruiken en dus niet bijtellen: de grens van 500 kilometer privé per jaar is dan immers al snel overschreden.

Een berijder kreeg de Rechtbank Arnhem aan zijn zijde. Daarbij wijst de rechter vooral op een passage uit de parlementaire stukken, waar expliciet in verwoord staat dat het recht om de auto van de zaak te gebruiken voor woon-werkverkeer gelijk wordt gesteld met vervoer vanwege de werkgever en dat niet van belang is hoeveel of hoe weinig keren van dit vervoer gebruik wordt gemaakt noch over welke afstand het vervoer vanwege de werkgever plaatsvindt.

De Belastingdienst is in hoger beroep tegen deze uitspraak. Wordt dus vervolgd.

Bron: Rechtbank Arnhem, 14-7-2009, nr. 08/5324 en 08/5329 (gepubliceerd 19-8-2009).

Geplaatst op: 28-06-2010 11:44

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen