Na 60 maanden, 22% of 25% bijtelling?


Datum: 19-03-2018

Rijd je meer dan 500 privé-kilometers per jaar met een auto van je werkgever of eigen onderneming, dan dien je een bedrag bij je inkomen op te tellen voor het privégebruik van deze auto, de bijtelling. Welk bedrag je bij je inkomen dient op te tellen, hangt af van je autokeuze en de fiscale waarde (= nieuwprijs zonder bijv. kosten rijklaar maken) van je auto. Na 60 maanden vervalt je oorspronkelijke bijtellingspercentage. Wat wordt dan je nieuwe bijtellingspercentage?

Je autokeuze bepaalt het bijtellingspercentage. De afgelopen jaren zijn er veel bijtellingspercentages voorbijgekomen: 0%, 4%, 7%, 14%, 15%, 20%, 21%, 22% en 25%. Deze bijtellingspercentages gelden voor de periode van 60 maanden. Je zakenauto heeft dus 60 maanden lang hetzelfde bijtellingspercentage.

Maar wat nu na 60 maanden? Je auto kan na 60 maanden nog steeds gebruikt worden als zakenauto, maar wat wordt dan het bijtellingspercentage? De Belastingdienst geeft het volgende aan:

“Direct na afloop van de periode van 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden.”

We hebben gemerkt dat veel rijders niet weten of het dan 22% of 25% is. Vanaf 2017 is het standaard bijtellingstarief namelijk vastgesteld op 22%. Daarom wordt vaak aangenomen dat dat het huidige bijtellingspercentage is. Maar helaas, 22% bijtelling geldt alleen voor auto’s die vanaf 1 januari 2017 tenaamgesteld zijn. Voor auto’s die vóór 2017 tenaamgesteld zijn, is het algemene bijtellingspercentage 25%. 

Voorbeeldberekening 
Als je een auto rijdt die korting krijgt op de bijtelling (denk aan een elektrische auto) dan is de berekening als volgt:
- Eerste toelatingsdatum van voor 2017? Reken dan met 25% als algemene bijtellingstarief. 
- Hoeveel korting krijgt de auto nu? Nu 8% bijtelling voor je auto? Dan krijg je nu 22% - 8% = 14% korting op de bijtelling. 
- 25% is het algemene bijtellingstarief voor jouw auto. Minus de huidige korting 14% = 11% bijtelling. 
Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op

Per 2020 zijn er nogal wat wijzigingen. Onder andere de bijtellingspercentages voor elektrische auto's wijzigt flink. Bekijk hier alle wijzigingen

In 2012 en 2013 werd het 0% bijtellingstarief ingevoerd. Een tarief dat zeer populair werd voor bepaalde type auto’s. Vooral eind 2013 werden er nog veel auto’s op kenteken gezet om te kunnen profiteren van dit lage bijtellingstarief. Deze auto’s zijn of worden nu 5 jaar (60 maanden) oud en hebben na 5 jaar (vanaf maand 61) 25% bijtelling.

Wil je weten wat je huidige of toekomstige bijtelling wordt je youngtimer? Bereken hem dan via onze berekeningsmodule.. 

Schrijf je nu in als gratis VZR-lid en blijf op de hoogte van interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347 - 345 246.

Geplaatst op: 11-12-2019 10:43

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen