Nauwelijks elektrificatie in het compacte segment


Datum: 04-04-2022

Hoewel de elektrificatie in het midden- en hogere segment lekker doorstroomt, is er weinig sprankelends aan de kleine stadsauto’s. Kijkende naar het kostenplaatje is dat ook logisch. De marges op kleine stadsauto’s zijn laag en met een accupakket worden de productiekosten en dus de prijs simpelweg te hoog.

De Volkswagen UP! was in elektrische variant als e-Up! leverbaar, maar daar werd de stekker uit getrokken. Het gerucht ging dat Volkswagen zelfs geld op het stadsautootje moest toeleggen. Volgens Volkswagen was de stop bedoeld om de opgelopen levertijd van 16 maanden weg te werken. Door de populariteit van het model en nu het ook nog even wachten is op de ID.Life, zijn de orderboeken inmiddels weer opengeslagen. De normale variant staat met 1.090 verkochte auto’s op nummer 8 in de lease top 10.

De Opel Corsa is ook als elektrische variant te krijgen, maar kost als Corsa-e significant meer dan de standaardversie. Het prijsverschil bedraagt meer dan € 9.000,-. De grootste kosten van een elektrische auto zitten in het batterijpakket. Hoe meer actieradius, hoe groter het batterijpakket, iets wat de kosten niet positief in de hand werkt.Het kan ook wat goedkoper met een hybride variant. Zowel de Renault Clio als de Toyota Yaris is te verkrijgen als hybride model. De Clio claimt met 1.355 verkochte modellen plek 4. Hiervan waren er 1.134 hybride. Ook de Yaris doet het in hybride variant goed. Van de 1.222 verkochte modellen reden er maar liefst 1.126 in hybride vorm uit de garage. De prijzen liggen bij deze modellen wel ruim boven de € 20.000,-.

De nummer één van de meest verkochte compacte modellen is de Kia Picanto met 2.496 stuks en slaat hiermee een behoorlijk gat naar de Toyota Aygo waar 1.788 stuks van verkocht zijn. Nieuw in de lijst is de Mitsubishi Space Star en tevens de hekkensluiter op plaats 10 met 614 verkochte auto’s.

Dit artikel is gebaseerd op de ontwikkelingen in de VZR Lease Top 10. Wil je als zakelijke rijder op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je dan gratis in bij VZR.

Geplaatst op: 04-04-2022 21:20

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen