Autobrief 2 uitgesteld


Datum: 16-10-2014

Autobrief 2 uitgesteld, tussenoplossing voor 2016

Wiebes heeft gisteren een brief naar de Kamer gestuurd, waarin hij de Kamer informeert over de stand van zaken rondom Autobrief 2. De Kamer heeft tijdens de algemene financiële beschouwingen aangegeven dat autobelastingen onderdeel moeten uitmaken van de totale herziening van het belastingstelsel. In reactie daarop heeft Wiebes besloten dat een ‘prompte, eenzijdig door het kabinet opgestelde autobrief’ hieraan geen recht zou doen en dat hij de Autobrief 2 niet eerder aanbiedt dan medio 2015. De nieuwe autobelastingen gaan dan pas in per 1 januari 2017.
 
2016 wordt een zogeheten tussenjaar. Wiebes komt op korte termijn met een nota van wijziging voor 2016. Hij heeft al aangegeven dat hij zich blijft inzetten voor verduurzaming, maar met minder intensieve fiscale stimulering. Het goede nieuws is dat het erop lijkt dat in 2016 in ieder geval lagere bijtellingscategorieën blijven bestaan voor zuinigere en schonere auto’s.
 
Wiebes spreekt opnieuw zijn mantra van beweegredenen uit: stabiliteit van de belastinginkomsten, minder complexiteit, minder marktverstoring en lagere uitvoeringslasten. Tussen neus en lippen geeft hij de Nederlandse (zakelijke) rijder nog wel een  pluim: ‘De CO2-uitstoot van nieuwe auto's is in Nederland de laagste in Europa en het aandeel (semi-) elektrische auto's het hoogste.’
 
Met deze wijziging geeft Wiebes gehoor aan de lobby van Vereniging Auto Van De Zaak. De vereniging lobbyt bij Wiebes al langer voor een duurzaam en integraal beleid in plaats van ad hoc en onvoldoende uitgewerkte aanpassingen in de autobelastingen die wel hun impact tot en met 2019 zouden kennen. Kritiek van de vereniging op Wiebes was vooral de eenzijdige focus op bijtelling. Vereniging Auto Van De Zaak zal Wiebes blijven wijzen op de noodzaak van een hogere onbelaste kilometervergoeding, een bijtellingsregeling die ook redelijk is voor rijders die weinig maar meer dan 500 privékilometers maken en een voorziening voor mobiliteitsbudgetten.
 
 

Geplaatst op: 16-10-2014 12:56

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen