Onbelaste kilometervergoeding moet omhoog


Datum: 08-11-2016

Sinds 2006 is de onbelaste kilometervergoeding € 0,19 per kilometer. Onterecht, volgens de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR), aangezien deze vergoeding de daadwerkelijke variabele autokosten niet dekt.
 
De onbelaste kilometervergoeding is de maatstaf voor de vergoeding die een werknemer krijgt als deze zijn privéauto zakelijk gebruikt. Deze € 0,19 staat in geen verhouding tot de daadwerkelijke autokosten die de werknemer heeft. Zo geeft het NIBUD aan dat de werkelijke kosten voor een middenklasse auto € 0,49 cent per kilometer zijn.
 
De huidige onbelaste kilometervergoeding van € 0,19 dateert van 1 januari 2006. Op kamervragen heeft staatssecretaris De Jager van Financiën destijds geantwoord dat de 19 cent is bedoeld om de variabele kosten per kilometer te dekken. Ook gaf hij aan het bedrag alleen te willen verhogen met de inflatie. Dit is echter sinds 2006 niet meer geëffectueerd.
 
Voorzitter Jan van Delft hierover: “De variabele kosten in mobiliteit zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Denk hierbij aan de kosten van reparatie, onderhoud en banden, maar ook kosten als brandstof zijn steeds hoger geworden. Zeker als we deze vergelijken met 10 jaar geleden. Omgerekend met de consumentenprijzenindex van het CBS zou per eind 2015 de onbelaste kilometervergoeding minstens 22 cent moeten zijn.“
 
Jan van Delft vervolgt: “Allereerst vinden wij dat werkgevers de daadwerkelijke autokosten moeten vergoeden aan de werknemer. Daarnaast is ons standpunt over de onbelaste kilometervergoeding dat deze zo snel mogelijk naar € 0,22 gebracht moet worden. Dit alleen nog maar ter dekking van de inflatie van de afgelopen jaren op de variabele kosten. Wij zien het als onterecht en oneerlijk dat werkgevers de onbelaste kilometervergoeding als norm hanteren. Hier moeten de daadwerkelijke kosten van de auto gedeclareerd kunnen worden op basis van de normen van het NIBUD. Door het verhogen van de onbelaste en belaste kilometervergoeding die de werkgever verstrekt, ontstaat er ruimte in veel mobiliteitsdiscussies.”
 
VZR heeft bijna 25.000 leden en behartigt de belangen voor de ruim 1 miljoen zakelijke rijders in Nederland. VZR heeft over dit onderwerp een position paper geschreven en dit gestuurd naar alle fracties van politieke partijen.

Klik hier als u op de hoogte gehouden wilt worden van de ontwikkelingen rondom de onbelaste kilometervergoeding.

Klik hier om het position paper te downloaden.
 

Geplaatst op: 08-11-2016 08:26

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen