Overdreven Kamervragen


Datum: 28-03-2012

Tweede Kamer Lid Helma Neppérus (VVD) heeft aan staatssecretaris van Financiën Weekers vragen gesteld over de actie van leasemaatschappij Athlon om autoregistraties te vervroegen om zo een hogere bijtelling te ontlopen.

Neppérus vraagt de staatssecretaris of hij de mening deelt dat hierdoor een onbedoeld voordeel ontstaat, ten nadele van andere autobezitters. Ook vraagt ze of hij hier iets tegen wil doen.                                                    

Het gaat hier om auto’s die al wel op voorraad staan bij de importeur, maar nog niet verkocht zijn. Als de dealer of de leasemaatschappij de auto “tenaamstelt” voor 1 juli, en als de auto later in het jaar bij een leaserijder terechtkomt, dan heeft de auto wel gewoon de lage bijtelling. VAVDZ verwacht dat heel veel merken en leasemaatschappijen dit zullen gaan doen. Voorzitter Martin Huisman hierover: “Bij fiscale voordelen met een harde einddatum, zie je dit eigenlijk altijd gebeuren. Dit zijn normale commerciële acties. Degene die de auto tenaamstelt, loopt ook een risico van waardevermindering als de auto niet snel verkocht wordt. Eerlijk gezegd, begrijp ik niet waarom dit nu ineens ophef oplevert en waarom hier Kamervragen over gesteld moeten worden.” 

Er zit een klein minpunt aan de actie. Als de auto na 1 juli 2012 van eigenaar en berijder wisselt, dan is de lage bijtelling beperkt tot een periode van 5 jaar. Zolang de auto alleen van eigenaar of berijder wisselt, blijft de lage bijtelling onbeperkt geldig. Echter, voor regulier zakelijk gebruik is de periode van vijf jaar ruim genoeg. 

Het wordt anders als de auto niet op tijd geleverd kan worden, terwijl de berijder de auto al wel voor 1 juli zou mogen gaan rijden. VAVDZ heeft al eerder geadviseerd om in die situaties de levertijd als ontbindende voorwaarde vast te leggen. Anders loopt de berijder het risico dat bij een uitgestelde levertijd, hij/zij vastzit aan de auto en een hogere bijtelling. Als er ontbonden kan worden, dan heeft de leaserijder nog de mogelijkheid om wellicht in één van de auto’s te gaan rijden die door dealers of leasemaatschappij reeds tenaamgesteld zijn en dus toch een lage bijtelling hebben.

 

Geplaatst op: 28-03-2012 11:58

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen