Per tien parkeerplaatsen is laadpaal verplicht


Datum: 31-05-2022

Met de grote toename van zakelijke EV-rijders komt ook het aantal laadpalen onder druk. Elektrische auto’s kunnen lang niet overal goed opgeladen worden. Dit terwijl er wel wettelijke normen voor zijn, die niet altijd worden nageleefd door de werkgever. Per tien parkeerplaatsen is een laadpaal verplicht.

Volgens EPBD III wetgeving moet bij kantoorpanden één op de tien parkeerplaatsen voorzien zijn van een laadpaal. Dit betreft nieuwbouw kantoorpanden en bestaande kantoorpanden die ingrijpend gerenoveerd worden. Als alleen de parkeerplaatsen opnieuw bestraat worden is deze wetgeving niet van toepassing, maar VZR adviseert werkgevers zich hier wel aan te confirmeren.

Vanaf 20 parkeerplaatsen verplicht in 2025
Vanaf 2025 moeten ook kantoorpanden die niet verbouwd of gerenoveerd hoeven te worden eraan geloven. Bij bedrijfspanden met meer dan 20 parkeerplaatsen moet minimaal één oplaadpunt zijn aangelegd. Werkgevers hebben nog 2,5 jaar om de infrastructuur aan te passen.

Business modellen mogelijk
Mogelijk kan dit voor werkgevers interessant worden als de parkeergelegenheid én de laadpalen beschikbaar gesteld kunnen worden voor anderen in de avonden en weekenden. In combinatie met zonnepanelen is dit voordeel nog groter. Diverse bedrijven in steden sorteren hier op voor.

VZR adviseert een proactieve houding
Jan van Delft, voorzitter van VZR, hierover. “VZR roept werkgevers op nu al te investeren in de infrastructuur voor elektrische auto’s. Met de toename van het aanbod in EV’s blijkt de infrastructuur nu de zwakke schakel. In combinatie met zonnepanelen op het dak van je bedrijf kan je er kosten neutraal laden. Wacht niet op de verplichting maar schakel nu al voor op elektriciteit”.

Wil je als zakelijke rijder op de hoogte blijven van alle zakelijke automotive ontwikkelingen? Schrijf je dan gratis aan bij VZR.
 

Geplaatst op: 31-05-2022 13:58

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen