Populariteit EV’s in hogere segment toegenomen


Datum: 01-02-2022

Het elk jaar verscherpen van bijtellingsregels voor elektrische auto’s houdt de consument niet tegen om deze 0-emissie auto’s te kopen. In het hogere segment (vanaf € 40.000,-) staan zelf zeven EV’s in de top 10 van meest geregistreerde auto’s van het afgelopen kwartaal.

Tegen het einde van het jaar gaat de verkoop van elektrische auto’s in een stroomversnelling. Het bijtellingstarief en de bijtellingscap gaan het volgende jaar omhoog. Tenminste, tot 2026 want vanaf dan worden EV’s gelijk getrokken met de rest van de brandstofauto’s.

EV’s populair
Het best verkopende model is de Volvo XC40. Maar liefst 2.443 stuks werden afgelopen kwartaal geregistreerd. De 100% elektrische Recharge-modellen namen het merendeel (1.294) voor de rekening. De Ford Mustang Mach-E galoppeerde naar de tweede plek met 2.249 geregistreerde modellen. De Polestar 2, die afgelopen kwartaal ook alleen voorwielaangedreven leverbaar werd, neemt de derde plek in met 1.926 registraties.

Ruimte belangrijke koopfactor
Opvallend is dat ruimte een belangrijke koopfactor is. De populariteit van SUV en cross-over modellen neemt toe. De hoge zit en veel ruimte op de achterbank en in de kofferbak geeft een ruimtelijk gevoel. De Audi Q4 en BMW X3 nemen plek 4 en 5 in met 1.810 en 1.725 geregistreerde auto’s. Ook de Tesla Model Y biedt veel ruimte en staat op plek 9 met 1.098 geregistreerde modellen. De Model 3, het populairste model van Tesla, staat met 1.257 registraties op plek 7.




Veelzijdigheid accugebruik neemt toe
Naast een gunstige bijtelling en veel ruimte is de snelheid van laden en de veelzijdigheid van het gebruik van de accu ook van belang. Sommige EV’s kunnen al energie teruggeven aan het elektriciteitsnetwerk (Vehicle to Grid  -  V2G). Dit kwartaal staan er twee auto’s in de top 10 die uitgerust zijn met Vehicle to Load techniek (V2L) techniek. De KIA EV6 (plek 6 met 1.307 registraties) en de Hyundai Ioniq 5 plek 8 met 1.220 registraties). Met deze techniek wordt de auto een powerbank waarmee elektrische apparatuur zoals een elektrische fiets, opgeladen kan worden.

De hekkensluiter is de Volvo V60. Met 981 registraties neemt deze auto plek 10 in. De V60 is samen met de BMW X3 het enige model dat niet in 100% elektrische variant te verkrijgen is. De mild hybride variant is met 743 registraties wel verantwoordelijk voor het grootste deel van de registraties.

Dit artikel is gebaseerd op de ontwikkelingen in de VZR Lease Top 10. Je vindt het volledige overzicht en de verschillende prijscategorieën op de Lease top 10 pagina.  Wist je dat je als member van VZR je normlease en bijtelling kan berekenen? Meld je hier aan als je nog geen member bent!

Geplaatst op: 01-02-2022 11:03

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen