VZR: ”Keurmerk Private Lease is nog niet concreet genoeg”.


Datum: 10-02-2016

Op 1 februari 2016 is het Keurmerk Private Lease geïntroduceerd, een initiatief van de VNA, ondergebracht in een aparte stichting. De VZR is groot voorstander van transparantie in de markt en heeft het nieuwe keurmerk bestudeerd. Eerste conclusie is dat de algemene voorwaarden van het Keurmerk nog aangescherpt moeten worden.
 
VZR heeft in de afgelopen week uitgebreid de algemene voorwaarden van het Keurmerk Private Lease getoetst aan de VZR normering voor private lease producten en contracten. Zij is hierbij tot de voorlopige conclusie gekomen dat de voorwaarden voor het Keurmerk op een aantal punten aangepast zouden moeten worden, wil er sprake zijn van een keurmerk waar de consument blind op kan varen.
 
“Prima dat de branche met een Keurmerk voor Private Lease komt, alleen wat er nu ligt is naar de mening van VZR nog niet af”, stelt Jan van Delft, voorzitter van VZR (Vereniging van Zakelijke Rijders). “We hebben respect voor al het werk dat is verricht, we missen echter de focus op het beschermen van de belangen van onze leden, de consumenten.”
“De voorwaarden in de huidige versie zouden van VZR nog niet het ‘Private Lease OK’- label mogen voeren” vat Van Delft zijn betoog samen. ”Er is nog werk aan de winkel voordat het Keurmerk de gewenste zekerheid voor de consument biedt”
 
Daarnaast is VZR van mening dat het voor de consument niet heel gemakkelijk gemaakt wordt. Er zijn algemene voorwaarden, aanvullende voorwaarden en in het daadwerkelijke leasecontract kunnen ook nog zaken worden bepaald. De eerste zijn op keurmerkniveau, de aanvullende voorwaarden en het leasecontract zijn van de leasemaatschappij zelf. De complexiteit van het product, de verschillende sets voorwaarden en het, in sommige gevallen, moeilijke taalgebruik maakt het in de ogen van VZR voor de consument niet eenvoudiger.
 
“Wij hebben inmiddels met de organisatie achter het Keurmerk contact gehad. Binnenkort zitten we met hen rond de tafel om ons commentaar te bespreken en te bekijken of een volgende versie van de voorwaarden meer overeenstemt met de VZR-normering”, aldus Van Delft.

Geplaatst op: 10-02-2016 12:02

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen