Boete bij onjuiste km administratie


Datum: 12-09-2013

Een boete van 100% over de nageheven loonbelasting voor de bijtelling van de auto van de zaak kan “passend en geboden” zijn. Dat is het oordeel van Rechtbank Zeeland-West-Brabant in een recent gepubliceerde zaak.

Volgens de wet is in bepaalde gevallen een verzuimboete mogelijk van 100% van de nageheven belasting, met een maximum van 4.920 euro. Het beleid van de Belastingdienst is dat zo’n 100%-boete wordt opgelegd bij een onjuiste of onvolledige rittenregistratie ter voorkoming van de bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak.

In deze zaak ging het om een berijder die een privégebruik van minder dan 500 km had opgegeven. De Belastingdienst beschikte echter over informatie over locaties waar de auto was gesignaleerd, terwijl de betreffende rit in de administratie ontbrak. In deze situatie is de boete volgens de rechter ‘in overeenstemming met de wet en met het beleid’, nu er geen specifieke feiten of omstandigheden zijn aangevoerd die tot matiging moeten leiden.

Voor de praktijk is het aanvoeren van dergelijke feiten of omstandigheden van groot belang om de boete te kunnen matigen. Vaak zal daarvoor een beroep op de rechter moeten worden gedaan, omdat het standaardbeleid van de Belastingdienst is dat de boete op onjuiste rittenregistraties 100% bedraagt.

De informatie waarover de Belastingdienst in deze zaak beschikte, betrof overigens de ANPR-camera’s van de KLPD. De Belastingdienst heeft over deze uitwisseling een convenant met het KLPD. Naar wij recent berichtten, is hierover een klacht bij het College bescherming persoonsgegevens neergelegd. De rechter in deze zaak oordeelde echter dat het gebruik en het bewaren van de camerabeelden in deze zaak niet in strijd was met de Wet bescherming persoonsgegevens. 
Bron: Auto en Fiscus www.autoenfiscus.nl
 
Een goede en volledige administratie inleveren is lastig en tijdrovend. Afgelopen jaar werkt de Vereniging Auto Van De Zaak samen met de BVLR en de RAI hard aan een keurmerk voor ritregistratiesystemen. Berijders kunnen een ritregistratiesysteem in laten bouwen die automatisch alle ritten registreert. Het voordeel van een keurmerksysteem is dat je zeker bent van een juiste administratie en dat je vervolgens bij de belastingdienst onder een "verlicht regime" valt.  
 

Geplaatst op: 18-09-2013 08:08

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen