Reiskostenvergoeding moet nu omhoog


Datum: 09-03-2022

Er is urgentie om de onbelaste reiskostenvergoeding nú te verhogen. De ongekende stijging van de brandstofprijzen levert vooral voor de 4,3 miljoen werknemers die zakelijke kilometers rijden met een eigen auto een grote kostenpost op. VZR vraagt het kabinet om de aangekondigde onbelaste reiskostenvergoeding onmiddellijk te verhogen.

De meeste werkgevers hanteren de € 0,19 onbelaste kilometervergoeding als norm en dat is niet correct. Een gemiddelde auto kost aan variabele lasten veel meer dan deze 19 cent. Dit bedrag is sinds 2006 ongewijzigd en de lasten zijn echt gestegen de afgelopen tijd. VZR bepleit al jaren een indexatie van dit onbelaste tarief, dit staat ook in het regeerakkoord. VZR vraagt het kabinet om dit naar aanleiding van de enorme brandstofprijzen versneld door te voeren.

In het afgelopen jaar is de benzineprijs € 0,90 per liter gestegen, alleen dit feit al betekent dat een gemiddelde werknemer 5 cent per kilometer extra kwijt is voor zijn zakelijke kilometers. Wanneer het kabinet de extra btw-inkomsten die binnenkomen op de hoge benzineprijs direct gebruikt om de onbelaste kilometervergoeding te verhogen, is er direct effect.

Werkgevers mogen natuurlijk nu al meer geven dan deze € 0,19, het verschil is dat het deel boven de 19 cent belast wordt. VZR heeft een normkilometervergoeding opgesteld per autocategorie. Hierin is een helder en objectief normbedrag te vinden. VZR adviseert werkgevers en werknemers deze norm te gebruiken in plaats van de ouderwetse 19 cent per kilometer.

VZR is van mening dat de kosten van de zakelijke kilometers echt voor het grootste deel bij de werkgever hoort te liggen. Juist de vele werknemers zonder leaseauto of auto van de zaak die juist afhankelijk zijn van kilometervergoeding, zijn nu de dupe. Wij verwachten van zowel de overheid als de werkgever dat zij hier iets aan doen.

Teken hier de petitie: Onbelaste reiskosten moeten nu omhoog! Samen maken we vuist richting Den Haag.


Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan als member van VZR.

Geplaatst op: 10-03-2022 13:56

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen