Rijkswaterstaat gebruikt privé-info


Datum: 14-10-2014

Voor een verkeersonderzoek heeft Rijkswaterstaat van een grote groep van 750.000 automobilisten geregistreerd op welke snelweg zij reden en op welke datum en welk tijdstip. Vervolgens hebben 160.000 weggebruikers een brief thuis gestuurd gekregen met deze gegevens. Van nog eens 7.500 leaserijders heeft Rijkswaterstaat deze privé-informatie gedeeld met leasemaatschappij Arval. 
Leasemaatschappij Arval laat weten dat de gegevens niet met anderen zijn gedeeld en inmiddels zijn vernietigd. De leasemaatschappij zegt Rijkswaterstaat om de gegevens te hebben gevraagd om het de klanten makkelijker te maken de enquête in te vullen.

Juristen noemen deze actie van Rijkswaterstaat een grote schending van de privacy. Zeker het doorspelen van bedoelde informatie aan leasemaatschappij Arval kan niet worden geaccepteerd.

Vereniging Auto Van De Zaak is er voorstander van dat Rijkswaterstaat onderzoekt hoe files kunnen worden bestreden, maar vindt het onnodig dat Rijkswaterstaat daarvoor slordig omspringt met privacygevoelige informatie. Dat had heel gemakkelijk kunnen worden voorkomen door de informatie minder specifiek naar de weggebruikers zelf en de leasemaatschappij terug te koppelen, dus zonder wegnummers, data en tijdstippen
Rijkswaterstaat erkent in een eerste reactie dat de gegevens inderdaad niet bij een leasemaatschappij terecht hadden mogen komen. 

Geplaatst op: 15-10-2014 12:14

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen