Rittenregistratie: intentie of sluitend bewijs?!


Datum: 01-04-2011

Rittenregistratie: intenties of sluitend bewijs?

Het luistert nauw met het bijhouden van een sluitende rittenregistratie. Rechtbank Haarlem  bevestigde recent dat de rittenregistratie ter voorkoming van de bijtelling voor privégebruik een zware vorm van bewijslast kent: er moet “overtuigend worden aangetoond” dat het privégebruik op jaarbasis niet meer is dan 500 kilometer.

Het belang in deze zaak was groot genoeg: het ging om drie ter beschikking gestelde auto’s met catalogusprijzen tussen de € 97.000 en € 194.218. Gedurende een aantal maanden stonden er van deze auto’s twee tegelijkertijd ter beschikking. De totale correctie liep dan ook behoorlijk op.

De rechtbank stelt dat de rittenregistraties door deze werknemer en zijn chauffeurs weliswaar werden bijgehouden, maar later aan de hand van de agenda door zijn secretaresse werden verbeterd en werden verwerkt in spreadsheets. De verbeteringen bestonden met name uit toevoegingen van ontbrekende ritten, wijziging van in de rittenregistratie genoteerde ritten en wijziging van kilometerstanden aan de hand van een routeplanner. De wijzigingen van de kilometerstanden gebeurde daarbij niet uitsluitend op de dagen waarop de ritten werden aangevuld of verbeterd, maar soms ook op enkele dagen daaropvolgend. Ondanks al deze aanvullingen en wijzigingen komen de kilometerstanden volgens de rittenregistraties regelmatig niet overeen met de kilometerstanden volgens de spreadsheets. Hoewel de rechtbank geen twijfel heeft bij de intentie van eiser om de rittenregistraties goed bij te houden, blijkt hieruit volgens de rechtbank dat niet iedere rit nauwkeurig werd genoteerd en ook de kilometerstanden niet altijd na iedere rit werden overgenomen. Verder zijn bezoekadressen en afwijkende routes dan de meest gebruikelijke niet genoteerd.

Ondanks de goede bedoelingen en het werk dat is gedaan om rittenregistraties samen te stellen, wordt de belastingdienst in dit geval toch door de rechter in het gelijk gesteld en wordt de rittenregistratie niet geaccepteerd. Het toont het belang van een goede administratie maar weer eens aan!

Bron: www.autoenfiscus.nl

Vereniging Auto van de Zaak ontvangt vaker vergelijkbare ervaringen van leden. Het belang van een goede rittenadministratie met bijvoorbeeld track&trace opties worden steeds belangrijker. Daarom zal binnenkort de vereniging een vergelijking publiceren tussen rittenregistratie systemen! Houd de website in de gaten!

Geplaatst op: 28-04-2011 00:10

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen