Schade bij inlevering leaseauto levert problemen op


Datum: 02-08-2022

Het inleveren van een leaseauto brengt regelmatig extra kosten met zich mee. Dit geldt ook voor private leaseauto’s. Bij schades die niet door de berijder zijn opgemerkt, wordt per keer zomaar het eigen risico in rekening gebracht. Dit bedraagt vaak € 300,- per schade.
 
Een auto heeft bijna altijd schades bij het inleveren, daarbij wordt onderscheid gemaakt in gebruiksschade en normale schade. Gebruiksschade is de normale slijtage door gebruik van een auto en wordt normaal gesproken niet verhaald. Deze kleine en ondiepe krasjes of kleine steenslag zijn te verwachten wanneer een auto een aantal jaren in gebruik is geweest. Normale schade is wel verhaalbaar op de berijder en dat kan flink in de papieren lopen.
 
Autoregeling en schadeprotocol
Hoe een werkgever omgaat met schades staat bijna altijd beschreven in de autoregeling, het contract tussen werkgever en werknemer. Meestal wordt er verwezen naar het schadeprotocol van de leasemaatschappij. Hier ligt vaak het probleem. Veel schadeprotocollen zijn erg strikt en dan krijg je discussie over gebruiksschades versus normale schades. Het is dus verstandig om goed op de hoogte te zijn van de de inhoud van zo'n schadeprotocol. Het niet melden van een schade kan bijvoorbeeld hoge boetes opleveren.
 
Kleine reparaties zelf uitvoeren is goedkoper
Bij kleine schades is het zelf laten repareren vaak goedkoper dan het eigen risico. Het advies van VZR in deze vakantietijd is dan ook om deze schades te laten repareren. Zo lever je een auto in zonder schades, deukjes en sterretjes. Schadeherstelbedrijven hebben vaak interessante aanbiedingen.
 
Geen eigen risico onder werktijd
Er mag géén eigen risico mag worden doorbelast als de schade ontstaan is onder werktijd. In 60% van de autoregelingen staat dit niet duidelijk omschreven en worden deze schades wél doorbelast aan de werknemer. Check je autoregeling daarom goed.
 

Geplaatst op: 02-08-2022 14:03

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen