Problemen door afkoopregelingen


Datum: 24-02-2014

Werknemers die een auto van de zaak rijden en van baan veranderen, worden steeds vaker geconfronteerd met een afkoopregeling. Deze afkoopregelingen zijn in de meeste gevallen niet duidelijk en leiden tot naheffingen van duizenden euro’s. Het laatste half jaar is het aantal problemen gemeld bij de Vereniging met 50% gestegen tot gemiddeld meer dan 10 zaken per maand. VAVDZ is bezorgd over deze ontwikkeling.
 
Vrijwel alle werkgevers hebben de afgelopen jaren de autoregeling aangescherpt. In veel autoregelingen zijn nieuwe bepalingen opgenomen. Een veel gebruikte bepaling is de afkoopregeling. Bij uitdiensttreding wordt de werknemer geacht de auto mee te nemen of af te kopen. Deze afkoopregeling zorgt voor grote problemen. Vaak zijn deze afkoopregelingen onduidelijk en krijgen werknemers onverwachte naheffingen van duizenden euro's.
 
Voorzitter Martin Huisman hierover: "een afkoopregeling bij een afwijkende auto is tot op zeker hoogte logisch. Steeds vaker echter zien wij afkoopregelingen die voor iedere auto van de zaak gelden, ook al zit de auto binnen de leasenorm en heb je de auto nodig voor je dagelijks werk. We zijn zelfs al afkoopregelingen tegengekomen die gelden bij einde contract of ontslag van de werknemer. Dit kan echt niet.”
 
Bij een afkoopregeling wordt het risico van voortijdig afbreken van een leasecontract volledig bij de werknemer neergelegd. Door verschillen in afschrijvingsmethodieken en allerlei boetes en kosten ontstaan er afkoopbedragen die alle redelijkheid missen. Bij een onderhavige zaak moest een werknemer met een twee jaar oude Peugeot 107 een afkoopsom betalen van meer dan € 6.000,-. De auto blijft dan vervolgens van de leasemaatschappij. Deze auto heeft een nieuwprijs van rond de € 10.000,- en heeft een handelswaarde lager dan de afkoopsom.
 
Er is tot op heden geen duidelijke jurisprudentie over de houdbaarheid van afkoopregelingen. VAVDZ ondersteunt een rechtszaak van een lid om jurisprudentie af te dwingen. Verder heeft VAVDZ in samenwerking met ARAG een voorbeeldbrief opgesteld die werknemers kunnen gebruiken als zij reeds voor een afkoopregeling getekend hebben. VAVDZ adviseert werknemers om geen autoregeling te ondertekenen met een onduidelijke afkoopregeling.
 

Geplaatst op: 22-04-2014 15:50

Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

  • Toegang tot alle informatie van VZR
  • Inclusief rekenmodellen en downloads
  • Stel vragen aan onze experts
  • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
  • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
  • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen