Uitstel is afstel


Datum: 05-06-2012

Het wetsvoorstel voor het privé maken van woon-werkverkeer is uitgesteld tot Prinsjesdag (derde dinsdag van september). Het blijft daardoor voorlopig nog onduidelijk of het onmogelijk maken van het gebruik van de 500 km regeling en de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding doorgaat.

Het was afgelopen weken opvallend dat de details rond de overgangsregeling voor berijders met een 500 km verklaring onduidelijk bleef. De gepubliceerde overgangsregeling heeft heel veel vragen opgeroepen. VAVDZ heeft de afgelopen week het ministerie verschillende malen om opheldering gevraagd, zowel schriftelijk als telefonisch, maar niet gekregen. Naar nu blijkt, heeft de hele maatregel die te maken heeft met het privé maken van woon-werkverkeer meer tijd nodig om uit te werken. VAVDZ vindt dat een eventuele overgangsregeling of helemaal wel, of helemaal niet gepubliceerd moet worden en niet half, zoals nu gebeurd is. Dit geeft berijders die beslissingen moeten nemen in de keuze van een nieuwe auto alleen maar onzekerheid. VAVDZ zal het ministerie blijven vragen om duidelijkheid.

Betekent uitstel nu afstel? Dit zou kunnen, maar dat is nog niet duidelijk. Feit is wel dat het draagvlak bij de betrokken partijen uit het Kunduz akkoord langzaam afbrokkelt. Vooral de VVD heeft laten weten niet meer achter het plan te staan om de woon-werk kilometers tot privé kilometers te rekenen. VAVDZ gebruikt de periode tot Prinsjesdag om de partijen te overtuigen dat het beter is om na te denken over alternatieven voor verantwoorde mobiliteit in plaats van het doorvoeren van een harde bezuinigingsmaatregel die geen perspectieven biedt. De bezuiniging als bedrag staat overigens gewoon opgenomen in de begroting die door de Raad van State is doorgerekend en gepubliceerd. De maatregel is op dit moment nog alleszins dan van de baan, maar staat (gelukkig) wel ter discussie. In die zin een kleine opsteker voor alle energie die er door vele partijen, waaronder VAVDZ, in gestoken is.

Geplaatst op: 05-06-2012 08:35

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen