Update Corona maatregelen


Datum: 20-04-2020

Reiskosten doorbetalen
Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft een aantal nieuwe maatregelen genomen om de gevolgen van het Coronavirus te minimaliseren. Eén van die maatregelen gaat over de vaste reiskostenvergoeding van werknemers. Voor veel werknemers geldt dat zij niet langer dagelijks woonwerkverkeer hebben omdat het advies is om thuis te werken. Normaal gesproken mag je de reiskostenvergoeding, als een werknemer zes weken of langer thuiszit, niet meer onbelast uitbetalen. De werkgever mag volgens de staatssecretaris:  “..blijven uitgaan van de aangenomen feiten waar de vergoeding op gebaseerd is.” Werkgevers mogen de vaste reiskostenvergoeding dus onbelast blijven uitbetalen zolang de Coronamaatregelen gelden. Dat is in ieder geval tot 28 april.

Aantal personen in een auto (update)
Anderhalve meter afstand ín een auto is in de meeste gevallen niet haalbaar. De vraag die overblijft is met hoeveel mensen je dan wel in een auto mag zitten. Hier geldt maximaal twee. Voor gezinsleden geldt geen maximum. Voor collega’s geldt dus maximaal twee, advies is daarbij wel om voor voldoende ventilatie te zorgen.
Bovendien blijven de RIVM-richtlijnen gelden:

  • Zorg voor hygiëne door het stuur, klinken etc. te reinigen
  • Ga steeds op dezelfde plek in de auto zitten
  • Gebruik desinfecterende handgel voor het instappen en na het uitstappen
Auto stilstand
Een van onze leden stelde de vraag, of de kilometers van een rondje rijden in de stilstaande zakelijke auto, zakelijke kilometers zijn. Hij betaalt geen bijtelling en heeft dus de beschikking over beperkte privékilometers (500 kilometer per jaar). Nu hij thuis werkt, gebruikt hij de auto niet meer en we weten dat langdurige stilstand niet goed is voor een auto.
Het antwoord is: alleen in opdracht van de werkgever mogen deze rondjes als zakelijke kilometers worden genoteerd.

Auto desinfecteren
Het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ga je toch met je zakelijke auto op pad, dan wil je ook dat deze zo schoon en hygiënisch mogelijk is. Onze tips:
Het interieur kan je schoonmaken of desinfecteren met interieurreiniger en de stofzuiger. Gebruik handschoenen tijdens het schoonmaken en kies voor een desinfecterende zeep met alcoholoplossing (minimaal 70%) of isopropanol. Denk vooral aan het stuur, de versnellingspook, de radio, deurgrepen en gordels.
Bij de buitenkant denk je uiteraard aan alle deurgrepen en de achterklep. Moet je tanken, dan adviseren we altijd de plastic handschoen te gebruiken en vooral de tank vol te gooien, dan kan je er weer even tegen.

Geplaatst op: 11-05-2020 09:21

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen