VAVDZ voegt zich in het proces tegen administratiekosten


Datum: 08-05-2012

Vandaag heeft advocaat Mariska Aantjes namens de Vereniging Auto Van De Zaak het Gerechtshof in Leeuwarden verzocht het woord te mogen voeren in het proces tegen het betalen van administratiekosten op verkeersboetes. VAVDZ vindt het betalen van aanvullende administratiekosten principieel onjuist en roept automobilisten op om deze actie te ondersteunen. 

Meld u aan en ondersteun ons (kosteloos). 

Eerder vocht de Wageningse hoogleraar Recht en Bestuur Bernd van der Meulen met succes de administratiekosten op boetes aan. Sinds juli 2009 rekent het Centraal Jusititieel Incasso Bureau (CJIB) een tarief van € 6,- voor het incasseren en verwerken van boetes. De rechter in Amsterdam oordeelde in februari van dit jaar dat de wettelijke regeling van de administratiekosten niet geldt en dat de € 6,- dus niet betaald hoeft te worden. Het openbaar ministerie ging daartegen in hoger beroep en voert de uitspraak van de Amsterdamse rechter niet uit. Mensen die de € 6,- niet betalen worden keihard aangepakt.
De Vereniging Auto Van De Zaak vindt dat we het niet aan één man alleen moeten overlaten om de kastanjes uit het vuur te halen. Zij heeft daarom, mede namens alle aangesloten automobilisten, bij het Hof het verzoek neergelegd om zich te mogen voegen in het proces.

VAVDZ is het eens met de rechter in Amsterdam die heeft gezegd dat verkeersboetes als belasting worden gebruikt in plaats van als sanctie en dat het te ver gaat mensen daarover ook nog eens kosten te laten betalen. VAVDZ vindt dat de uitspraak van de Amsterdamse rechter voor iedereen geldt en dat de administratiekosten op boetes ook voor haar leden, de zakelijke rijders, moeten verdwijnen. Door zich in het proces te voegen onderstreept VAVDZ dat een beslissing over de geldigheid van de administratiekosten in het belang is van alle bijna 8.000 zakelijke rijders die zich hebben aangesloten bij de Vereniging. VAVDZ roept alle andere zakelijke rijders op om ook hun steun te betuigen door het ondertekenen van een petitie. Zij kunnen zich daarvoor melden bij de vereniging via (gratis) aanmelding op de site www.vavdz.nl.

Voorzitter Martin Huisman hierover: “Een zakelijke rijder zit veel op de weg. Hij loopt altijd het risico een bekeuring te krijgen. Het gemiddeld aantal voor een zakelijke rijder is vier bekeuringen per jaar. Dit betekent een kostenpost alleen al voor onze leden van zo’n € 192.000,- administratiekosten per jaar. Voor alle zakelijke rijders in Nederland hebben we het over zo’n 24 miljoen euro. Een boete is een boete, die moet betaald worden. De administratiekosten horen daar echter al in te zitten, dit is altijd zo geweest en dit is Europees ook het geval. Het apart doorbelasten van de administratiekosten is onzin en ook niet acceptabel. Dit is een principiële kwestie, wij zijn het volledig eens met hoogleraar Van der Meulen en wij ondersteunen hem, samen met Aantjes Advocaten, in zijn proces.”
 

Download hier het voegingsverzoek van Aantjes Advocaten 
 

Geplaatst op: 10-05-2012 14:26

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen