Verkeerd tanken: schade niet voor werknemer

Datum: 01-04-2015

Het kan ons allemaal een keer overkomen: de verkeerde brandstof tanken. Dat kan schade aan uw auto veroorzaken. Maar wie betaalt de schade?
 
Een bedrijf in Amsterdam probeerde de schade op haar accountmanager te verhalen op basis van verschillende argumenten. Zo zou het gaan om roekeloos gedrag. Daar dacht de rechtbank echter anders over. Voor het aannemen van bewuste roekeloosheid in de zin van artikel 7:661 BW is vereist dat de werknemer zich onmiddellijk voorafgaand aan het schade brengend voorval daadwerkelijk bewust was van het roekeloos karakter van zijn gedraging. Het tanken van normale benzine in een dieselauto, is, zo vond de rechter, echter iets dat kan gebeuren wanneer iemand auto rijdt, gewoon een domme vergissing.
 
Ook verwees de werkgever naar de leaseregeling, waarin is bepaald dat schade die het gevolg is van bewezen niet-behoorlijk gebruik en/of onderhoud van de auto voor rekening van de medewerker komt. De rechter stelde echter vast dat de werknemer zich niet tegen een dergelijke schade had verzekerd en dat de werkgever dat ook niet had gecontroleerd. Daarbij komt dat de werkgever zelf juist een verzekering had, waarin schade ontstaan door het tanken van de verkeerde brandstof niet was gedekt. De rechter vindt daarmee de verplichting die de werkgever de werknemer oplegt te ver gaan.
 
Een laatste troef van de werkgever werd evenmin beloond door de rechter. De werkgever gaf namelijk aan dat hij diezelfde schade niet zou hebben vergoed, als het de privé- en niet de leaseauto van een werknemer zou betreffen en dat zou niet eerlijk zijn tegenover werknemers zonder auto van de zaak. De rechter gaf aan dat bij dergelijke schade onder werktijd deze verplichting wel degelijk geldt voor de werkgever ten aanzien van de privéauto van de werknemer en veegde daarmee ook dit argument van tafel.
 
 
Bron: ECLI:NL:GHARL:2015:1908

Geplaatst op: 01-04-2015 13:23

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen