Verplicht elektrisch leasen vanaf 2025


Datum: 30-06-2022

Het plan van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) om de zakelijke leasemarkt verplicht te vergroenen vanaf 2025 is lastig uitvoerbaar.

Hoewel steeds meer werkgevers het gebruik van een EV stimuleren, zien we dat de bereidwilligheid om een emissievrije auto aan te schaffen afneemt. Uit VZR-onderzoek blijkt dat vorig jaar nog 47% ging voor een EV als volgende auto, nu zien we dat dit aantal terug zakt naar 43%. Door het verdwijnen van het bijtellingsvoordeel vindt er een verschuiving plaats naar hybride. Als de versnelde vergroening gesteund wordt door een goed subsidiebeleid kan die trend omgebogen worden.

De grootste uitdaging zal liggen in de beschikbaarheid van chips, kabelbomen en andere schaarse grondstoffen en materialen die nodig zijn voor de productie van elektrische auto’s. De verwachting is dat deze schaarste nog 2 tot 3 jaar aan zal houden.

Door de zakelijke rijders als voorhoede in te zetten zal er een voldoende grote stroom van volledig elektrische auto’s naar de occasionmarkt vloeien. Uiteraard is het van belang om deze auto’s beschikbaar te houden voor Nederland en niet voor de export.

Ook raden we aan om, net als in Duitsland, subsidie op laadpalen in te voeren. Daarmee zijn niet alleen zakelijke rijders, maar ook particulieren beter in staat om voldoende actieradius uit hun auto te halen. De ervaring van de meeste elektrische rijders is dat ze nooit meer terug gaan naar een brandstofauto.

We zijn verrast maar wel tevreden over de versnelde vergroening die staatssecretaris Vivianne Heijnen voorbereidt en roepen alle bewindslieden op om de elektrische auto te omarmen, net als het volledige wagenpark van de overheid.

Wil je op de hoogte blijven van al het zakelijke rijder nieuws? Meld je dan aan als member van VZR.

Geplaatst op: 30-06-2022 09:27

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen