Verschillen in verzekeringen private lease


Datum: 29-05-2015

VZR constateert dat aanbieders van private leaseproducten uiteenlopende condities hanteren voor de verzekering binnen het leasecontract.. Zo zijn er grote verschillen in de geldende eigen risicobedragen en zijn de advertentietarieven regelmatig alleen geldig als er een minimaal aantal schadevrije jaren aangetoond kan worden.

Het gemiddelde schadebedrag is € 890,- (bron: Verbond van Verzekeraars). Bij een normale autoverzekering betaalt een particulier tussen de € 135,- en € 150,- per schade. Als iemand vaak schade rijdt, dan gaat de premie omhoog. Het kan ook voorkomen dat er door de verzekeraar een extra eigen risico wordt toegepast. Bij een private leasecontract blijft het maandbedrag meestal gelijk en is er geen sprake van een "bonus/malus"-principe. Echter: vaak is het eigen risico ook iets hoger. VZR hanteert een norm van maximaal € 300,-.

Wordt er geadverteerd met een heel laag leasetarief? Let dan ook goed op of de verzekering wel een all risk dekking kent, ofwel WA/casco. Of is er misschien sprake is van een hoog eigen risico van bijvoorbeeld € 500,- per schadegeval of misschien zelfs meer. Bij een hoog eigen risico, betaalt u schades feitelijk zelf, geheel of gedeeltelijk. Hoge eigen risico’s zijn in de regel wel af te kopen, echter, daar moet dan wel maandelijks extra voor betaald worden. VZR is geen voorstander van dergelijke constructies.

Bij sommige aanbieders is de ongevallen inzittendenverzekering standaard inbegrepen. Anderen rekenen hiervoor aanvullende bedragen. Sommige aanbieders laten de berijders zelfs een eigen risico betalen op de schade die is veroorzaakt bij een tegenpartij, de zogenaamde WA-schade. Dit laatste is bij een normale particuliere autoverzekering heel ongebruikelijk. Het is dus van belang om goed te kijken naar de verzekeringsvoorwaarden, voordat u een private leasecontract sluit. VZR helpt hierbij en vergelijkt op haar site de verzekeringsvoorwaarden van de verschillende aanbieders.

Bekijk hier de vergelijking van de verzekeringsvoorwaarden.

Geplaatst op: 15-06-2015 08:11

Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

  • Toegang tot alle informatie van VZR
  • Inclusief rekenmodellen en downloads
  • Stel vragen aan onze experts
  • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
  • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
  • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen