​Vijf trends op de leasemarkt


Datum: 14-02-2023

Afgelopen jaar was de leasemarkt flink in beweging. Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) de belangrijkste trends van 2022 in nieuwe leaseauto’s. Wij zetten er vijf voor je onder elkaar.

1. Er worden meer (jong) gebruikte leaseauto’s ingezet
In 2022 was er extra vraag naar leaseauto’s door de krappe arbeidsmarkt en sterke economische groei. De registraties van nieuwe lease personenauto’s daalden in 2022 volgens cijfers van RDC met 3,3% (-5.400) tot iets meer dan 156.000. Tegelijkertijd stegen de registraties van jonge gebruikte auto’s en herinzet van leaseauto’s: +39% (+16.000) tot ruim 57.000. De totale omvang van het leasepark blijft daarnaast op peil door auto’s langer in te zetten (contractverlenging).

2. Elektrisch bestelauto’s winnen aan populariteit
Hoewel het totaal aantal leaseregistraties van nieuwe bestelwagens daalde, steeg het aandeel volledig elektrische bestelauto’s van een kleine 4% naar 9%. Dit geeft aan dat ook elektrische bestelauto’s in de lift zitten.

3. Compacte gezinsauto’s meest gekozen als nieuwe leaseauto. 
Bijna driekwart van de gekozen nieuwe leasemodellen zijn afkomstig uit het B- of C-segment. De Peugeot 208 is de meest geregistreerde nieuwe leaseauto. Dit is een model uit het B-segment. De top drie van meest geregistreerde automerken in 2022 zis achtereenvolgend: Kia, Peugeot en VW.

4. Hybride auto’s onverminderd populair
Voor wie elektrisch rijden nog geen optie is heeft aan een hybride een prima keuze. Het aandeel hybride in nieuw geregistreerde leaseauto’s neemt toe van 19,5% naar 22%.Er is een daling waarneembaar in het aandeel benzine motoren. Dit ging van 49,5% naar 43,6% geregistreerde exemplaren. Diesel is overigens vrijwel verdwenen met een aandeel van minder dan 1%.

5. De kleuren groen en oranje winnen aan populariteit
De meeste leaseauto’s zijn gehuld in de kleuren grijs (31% van de auto’s), zwart (29% aandeel) of wit (20% aandeel). Toch is er afgelopen jaar een stijging te zien in vrolijke kleuren. Groen steeg van 1,2% naar 2,4% aandeel en oranje van 0,9% naar 1,3% aandeel.

Het hele rapport kan je hier lezen.  

Geplaatst op: 14-02-2023 08:30

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen