Volgend jaar geen bijtelling betalen? Beslis dat nu!


Datum: 05-12-2018

Je kunt maar één keer per kalenderjaar bepalen of je je zakenauto wel/niet gaat bijtellen. Je kunt veel geld besparen door je zakenauto niet bij te tellen. Al dan niet bijtellen bepaal je per kalenderjaar. 1 januari 2019 is dus weer een keuzemoment.
 
Als je besluit om je zakenauto niet bij te tellen, dan mag je niet meer privé rijden met de auto. Dat wil zeggen, maximaal 500 kilometer per jaar. Verder moet je dit aan kunnen tonen. Dit wordt gedaan aan de hand van een rittenregistratie.
 
De wijze waarop je je rittenregistratie aan de Belastingdienst overhandigt is niet aan regels gebonden. Bij wijze van spreken voldoet de achterkant van een sigarendoos ook. Er zijn wel een paar eisen waaraan die registratie moet voldoen. Je moet bijvoorbeeld de dag, tijd en bevestiging van de zakelijke of privé rit kunnen aantonen. Als bij een controle de rittenregistratie niet correct is, kan dat betekenen dat je de bijtelling terug moet betalen, plus een boete van 100%. Een recent onderzoek onder directeuren en managers gaf aan dat 40% van hen wel eens gecontroleerd is.
 
Steeds meer berijders met een 500km-verklaring
In Nederland zijn er ongeveer 150.000 zakelijke rijders die hun zakenauto niet privé gebruiken. Zij hebben een zogenaamde 500 kilometer verklaring getekend. Met de invoering van slechts twee bijtellingscategorieën (4% en 22%), stijgt jaarlijks het aantal niet-bijtellende-zakelijke-rijders. Uit onderzoek van VZR blijkt dat slechts één op de drie zakelijke rijders een geautomatiseerd-systeem gebruikt voor hun administratie. Dit is wel het advies van VZR.
 
Beperk administratieve lasten
Er zijn tegenwoordig vele soorten systemen op de markt en die zijn niet allemaal even goed. De Belastingdienst heeft daarom normen opgesteld en er is een onafhankelijke Keurmerk die deze RitRegistratieSystemen controleert en het keurmerk verstrekt. De Belastingdienst gaat bij een rittenregistratiesysteem met een Keurmerk uit van een sluitende rittenregistratie. Er kan enkel nog een controle uitgevoerd worden op privé- en zakelijk ritten.
 
Bespaar duizenden euro’s per jaar
Kortom, VZR adviseert berijders om voor 1 januari 2019 te beslissen om het volgende jaar al dan niet bijtelling te betalen. Wil je dit niet, teken dan een 500km-verklaring, te downloaden op de site van de Belastingdienst. Schaf vervolgens een ritregistratiesysteem aan met een Keurmerk, rij met de auto geen privé-kilometers meer en bespaar duizenden euro’s per jaar.
 
Klik hier voor meer informatie over Stichting Keurmerk RitRegistratieSystemen (SKRRS) en systemen met een keurmerk.

VZR
Schrijf je nu in als gratis VZR-lid, krijg toegang tot veel informatie/tips en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347- 345 246.

Geplaatst op: 10-12-2018 21:12

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen