Voorwaardelijke eigen bijdrage mogelijk?


Datum: 06-10-2014

Kan een voorwaardelijke eigen bijdrage voor privégebruik zo vormgegeven worden dat deze de bijtelling alsnog voorkomt als de fiscus achteraf stelt dat de bijtelling verschuldigd is?

Die vraag ligt inmiddels bij de Hoge Raad. Het Openbaar Ministerie komt in zijn conclusie van deze week tot de slotsom dat het voor aftrek van een eigen bijdrage niet noodzakelijk is dat dit bedrag ook al in het betreffende jaar is betaald.

Het gaat in die zaak om een directeur-aandeelhouder die van zijn B.V. een auto van de zaak ter beschikking heeft gekregen. Hij houdt voor die auto een rittenregistratie bij. Deze bleek bij controle niet sluitend te zijn, zodat een naheffingsaanslag is opgelegd. Deze directeur-aandeelhouder heeft echter een aanvullende overeenkomst bij zijn autoregeling ondertekend. Daarin is opgenomen dat alsnog een bijdrage voor privégebruik verschuldigd wordt als blijkt dat er toch bijtelling moet plaatsvinden. Die bijdrage moet dan in rekening-courant worden verrekend, aldus de overeenkomst.

Lagere rechters stonden aftrek van deze eigen bijdrage echter niet toe. Zij stelden dat zo’n vergoeding ook in het betreffende jaar daadwerkelijk betaald had moeten zijn. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad lijkt daar nu in zijn advies aan de Hoge Raad anders tegenaan te kijken. Als de Hoge Raad die visie straks volgt, kan ook verrekening in rekening-courant ertoe leiden dat per saldo geen bijtelling verschuldigd is.
In afwachting van het arrest van de Hoge Raad is het voor directeuren-aandeelhouders aan te raden zo’n bepaling in de autoregeling op te nemen.

Bron: Auto&Fiscus

Geplaatst op: 06-10-2014 10:35

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen