VZR strijdt voor bijtelling van maximaal 20% en lager voor hybrides


Datum: 19-06-2015

Gisteren zijn voorstellen voor Autobrief 2 naar buiten gekomen. Tot grote irritatie van VZR wil Staatssecretaris Wiebes voor alle auto's met ingang van 1 januari 2017 de bijtelling verhogen naar 22%. Dit gaat vooral de berijders die nu in een PHEV of een auto met 14% bijtelling rijden flink extra geld kosten. Een uitzondering wordt gevormd voor de 100% elektrische auto's. Daarvoor geldt een bijtelling van 4%. Maar dan mag de auto ook weer niet duurder zijn dan € 50.000. Binnen de 100% elektrische auto's wordt dus een extra uitzondering gemaakt. Teslaliefhebbers zijn daarmee de klos.

Plug-in hybrides hebben amper de kans gekregen om een succes te worden door de berijders nieuw gedrag aan te leren én door hen ook door een goede laadinfrastructuur ook daadwerkelijk de gelegenheid te bieden om de plug-in op een duurzame manier te gebruiken. Ergo: voornamelijk elektrisch rijden.

Eens te meer blijkt hoe korte termijngericht onze overheid te werk gaat. Lage bijtelling is het meest effectieve CO2 sturingsmiddel gebleken de afgelopen jaren. Daarnaast benaderde de lage bijtelling veel meer de realiteit van het daadwerkelijk genoten privévoordeel. Eerder berekende VZR dat een bijtelling tussen de 10% en 15% eigenlijk reëel zou zijn. Dit is ongeveer evenveel als onze buurlanden Duitsland en België vragen aan zakelijke rijders. Kortom: te hoge bijtelling, geen opstapje naar betalen naar gebruik, geen stimulering voor het milieu en belangrijk, geen alternatief of keuzevrijheid voor mensen die geen leaseauto meer willen maar een mobiliteitsbudget of een contante vergoeding voor het zakelijk vervoer. Terug bij af!

De komende weken bindt VZR de strijd aan voor een lagere bijtelling in het algemeen en voor (goed gebruikte) plug-in hybrides in het bijzonder. Daarnaast zijn we erg benieuwd naar de verdere details van de autobrief. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de 500 kilometerregeling?
Lees ook hier onze doordachte plannen voor een goed beleid op het gebied van zakelijke mobiliteit.

Staat u achter de mening van de vereniging? Teken dan de petities!
Bent u, net als wij, geïrriteerd dat Wiebes voor alle auto's met ingang van 1 januari 2017 de bijtelling wil verhogen naar 22%? 
Wilt u ook de lagere bijtelling voor hybrides behouden?


 

Geplaatst op: 19-06-2015 15:09

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen