Wanneer mag ik van 500 kilometer verklaring naar bijtelling wisselen?


Datum: 31-10-2023

De 500 kilometerverklaring (Verklaring geen privégebruik auto) van de Belastingdienst is een document waarin een zakelijke autorijder verklaart jaarlijks maximaal 500 privékilometers te rijden in een auto van de zaak. Dit gebeurt om bijtelling te voorkomen.

Stel, je krijgt per 1 november een nieuwe auto van de zaak. In tegenstelling tot je huidige leaseauto waarmee je niet meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt, wil je met deze nieuwe auto wel meer privékilometers maken. Hierdoor is bijtellen onontkoombaar. Mag je dan in november wisselen?

Kalenderjaar
Nee, dit kan niet zomaar omdat de 500-km grens geldt voor een heel kalenderjaar. Rijd je toch meer dan 500 privékilometers, dan betaal je ook bijtelling over de voorgaande maanden van het betreffende kalenderjaar.

Kilometerregistratie
Wil je geen bijtelling over de voorgaande 10 maanden? Dan moet je ook over de resterende maanden november en december een kilometerregistratie bijhouden. Zo kan je aantonen dat je niet meer dan 500 privékilometers over het hele jaar hebt gereden. Een goed ritregistratiesysteem met een keurmerk is dan ook van belang.

Voordelen ritregistratiesysteem
Het gebruik van een systeem voorzien van het Keurmerk Ritregistratiesystemen heeft een aantal duidelijke voordelen. Je hebt het gemak van een kwalitatief goed systeem dat alles bijhoudt en waarbij je alleen nog hoeft aan te geven wat het doel van je rit is (privé of zakelijk). Ook ben je verzekerd van een 100% sluitende rittenadministratie die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Daarnaast voldoen deze kwaliteitssystemen aan de strengste regels met betrekking tot privacy en fraudebestendigheid.

Belastingdienst
De Belastingdienst werkt, alleen bij keurmerksystemen, met een ‘verlicht’ regime. Zij gaan er daarmee vanuit dat de rittenregistratie sluitend is, ze controleren alleen nog of een rit zakelijk of privé is.

Wisselen
Vanaf 1 januari 2024 kan er gerust gewisseld worden naar wel of geen bijtelling, want dan gaat het nieuwe kalenderjaar in. Mocht je na het lezen van dit artikel meer willen weten over het Keurmerk Ritregistratiesystemen, lees dan verder op de website van Stichting Keurmerk Ritregsitratiesystemen.

Geplaatst op: 31-10-2023 07:51

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen