Wat als mijn leaseauto dit jaar niet meer wordt geleverd?


Datum: 05-12-2021

Omdat in 2022 het bijtellingsvoordeel voor 100% elektrische auto’s afneemt is het voor leaserijders gunstig om dit jaar nog een nieuwe auto op kenteken te laten zetten. Hier wordt dan ook veelvuldig voor gekozen. Maar door wereldwijde leveringsproblemen door bijvoorbeeld het chiptekort worden auto’s mogelijk pas in 2022 geleverd en vervalt het bijtellingsvoordeel van dit jaar.

Wat kan je doen?
Houd regelmatig contact met de leasemaatschappij/dealer over de laatste stand van zaken. Mocht het er echt naar uitzien dat de levering pas in 2022 gaat plaatsvinden, vraag dan om een oplossing. Mogelijk zijn zij bereid om een vergoeding te geven voor het verloren bijtellingsvoordeel.
Een andere optie kan zijn dat de leasemaatschappij/dealer nog een alternatieve auto kan aanbieden die ook aan je wensen voldoet en wel in de bijtellingscategorie van dit jaar valt. Natuurlijk kan je ook zelf op zoek gaan naar zo’n auto en die bij de leasemaatschappij indienen.

Juridisch gezien zijn er weinig stappen die je kan ondernemen als de oorzaak het tekort aan chips is. Dit is een wereldwijd probleem en is een vorm van onmacht. De leasemaatschappij/dealer wil de auto wel leveren, maar het gaat niet. Als de auto nog niet geproduceerd is, kan het mogelijk zijn om de auto te annuleren, maar dat levert nog steeds geen gunstige bijtelling op.

Heb ik straks dan helemaal geen auto?
Als je leasecontract afloopt en je nieuwe leaseauto is nog niet geleverd, dan kan je in de meeste gevallen je huidige leasecontract verlengen. Ook kan het mogelijk zijn om een tijdelijke leaseauto, de zogenaamde voorloper, in te zetten. Vraag je leasemaatschappij naar de voorwaarden.

Toch bijtellingsvoordeel in 2022
Mocht je leaseauto toch in 2022 geregistreerd worden dan heb je natuurlijk alsnog bijtellingsvoordeel. Niet de mate waar je op gehoopt had, maar je bent wel voordeliger (en duurzamer) uit dan met een brandstofauto.

Koopdatum met bijtelling bepalen
VZR is van mening dat niet de kentekendatum, maar de koopdatum de bijtelling zou moeten bepalen. Je beslist namelijk op dat moment voor de auto met de op dat moment geldende bijtelling. Dan weet je waar je als berijder recht op hebt.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan als member van VZR.

Geplaatst op: 05-12-2021 16:55

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen