Wat als mijn werkgever de verkeerde bijtelling heeft doorberekend?


Datum: 22-08-2023

Het komt voor dat werkgevers de bijtelling onjuist doorberekenen in de loonbelasting. De belangrijkste reden is dat er een verkeerde waarde van de auto als basis genomen wordt. De werkgever gebruikt hiervoor als grondslag de consumentenprijs van de auto.

Fabrieksopties
De juiste waarde is de consumentenprijs van de auto op het moment dat deze nieuw geleverd wordt, inclusief fabrieksopties. In veel gevallen worden ook afleveringskosten en dealeropties meegenomen in de berekening en dat is niet de bedoeling. 
Om het verschil tussen een fabrieksoptie en een dealeroptie te herkennen, kan de prijslijst in de meeste gevallen uitkomst bieden. Een dealeroptie is een achteraf gemonteerd accessoire, niet geleverd vanuit de fabriek. 

Onwetend
Werkgevers zijn of onwetend, of gaan bij twijfel “op safe” waardoor zij een te hoge catalogusprijs hanteren. Als de grondslag voor de auto eenmaal bepaald is, blijft de werkgever deze vaak de hele looptijd hanteren. Zo kan de berijder jarenlang te veel betalen. Het tegenovergestelde komt ook voor. Een berijder betaalt dan te weinig bijtelling en loopt het risico op een naheffing van de Belastingdienst.

Aangifte loonbelasting
VZR verbaast zich over het aantal vragen dat toch weer jaarlijks binnenkomt over dit onderwerp en adviseert berijders de berekening zelf goed te controleren. Als er te veel (of te weinig) betaald is, kan de werkgever dit in de aangifte loonbelasting met terugwerkende kracht rechtzetten. De termijn die hiervoor staat is vijf jaar. Mocht dit termijn verlopen zijn en het gaat echt om een fout van de werkgever, dan is het niet meer dan redelijk dat de werkgever een compensatie biedt voor het bedrag wat de belastingdienst niet terug betaald.  

Geplaatst op: 24-08-2023 10:13

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen