Wat bepaalt het succes van een hybride zakenauto?


Datum: 25-06-2020


Een aantal jaar geleden koos de zakelijke rijder voor hybride auto’s vanwege de lagere bijtelling, niet echt wetende welke voordelen een hybride auto nog meer heeft. Tegenwoordig neemt de verkoop van hybride auto’s weer een vlucht, omdat deze voordelen steeds duidelijker worden. Dit zien we ook terug in onze poll onder zakelijke rijders op VZR.nl.

Hoe hybride rijdt de zakelijke rijder?
Ruim 300 zakelijke rijders hebben we gevraagd naar hun ervaring met hybride rijden. Proberen ze zoveel mogelijk elektrisch te rijden, weten ze niet goed hoe ze hybride moeten rijden of letten ze niet op hun rijgedrag?

Het blijkt dat 62% van de zakelijke rijders in meer of mindere mate bewust hybride rijdt. Zij passen hun rijgedrag aan aan de hybride aandrijfvorm. Helaas houdt 32%  totaal geen rekening met de hybride aandrijving. Slechts 5% weet niet hoe ze de hybride aandrijfvorm optimaal moeten gebruiken om het meeste voordeel te behalen.


Een hybride auto komt het best tot zijn recht bij een bewust gebruik van de techniek. Het levert een rechtstreeks voordeel op voor zowel de berijder als werkgever. Als 37% van de berijders niet weet hoe de hybride techniek werkt of er geen rekening mee houdt, dan is dat een verspilling van de mogelijkheden! Een goede uitleg over het gebruik van de hybride techniek is een must. In de informatievoorziening valt nog veel winst te behalen.  

Elektrische kilometers en andere voordelen van een hybride auto
Een hybride motor betekent dat er een elektromotor gekoppeld is aan een benzine- of dieselmotor. Afhankelijk van de hybridevorm (mild, full of plug-in hybrid) kun je je kilometers volledig elektrisch afleggen. Daardoor heeft hybride diverse voordelen:
 • Elektrische kilometers zijn goedkoper (kWh laden is goedkoper dan benzine/diesel tanken.
 • Het brandstofverbruik is ook lager vanwege de assistentie van de hybridemotor.
 • Voor zowel het bedrijf als de werknemer heeft een hybride auto een milieuvriendelijke uitstraling.
 • Je betaalt de helft aan wegenbelasting bij hybrides tot 50 gram CO².
 • Je krijgt meer auto voor je geld, omdat je minder BPM betaalt vanwege de lagere CO2 uitstoot.

Daar komt nog eens bij, dat de zakelijke rijder veel keuze heeft. Er zijn maar liefst een kleine 500 hybride versies bij de verschillende automerken te koop. Dus genoeg keuze!
 

Dus naast de lagere gebruikskosten TCO (Total Cost of Ownership) zijn er genoeg voordelen om voor een hybride auto te kiezen voor zowel de werknemer als de werkgever. Maar…

Elk hybride-voordeel heb zijn nadeel
Als het alleen maar positief zou zijn, dan zouden we geen ‘gewone’ brandstofauto’s meer hebben. Maar wat zijn dan de nadelen en zijn het grote nadelen?
 • Vanwege het monteren van de elektrotechniek is een hybride auto wel duurder. Ondanks dat er minder BPM betaald hoeft te worden,
 • Daarnaast is een hybride auto zwaarder, vanwege de aanwezige hybride techniek. Daardoor krijg je op dit moment korting op de wegenbelasting, maar vanaf 2026 heb je geen korting meer en betaal je dus iets meer wegenbelasting, omdat je met een zwaardere hybride auto rijdt.
 • De hybride techniek neemt bij sommige auto enkele liters kofferbakruimte in beslag. Dit zijn vaak de oudere hybride auto’s die niet vanaf de tekentafel bedacht zijn als hybride.
Onder aan de streep blijven er nog steeds veel meer voordelen overeind staan, dan nadelen. De duurdere aanschaf betaalt zich bijvoorbeeld vanzelf terug in lagere brandstofkosten, wegenbelasting en minder slijtage aan de motor. En wist je trouwens dat alle hybride auto’s voorzien van een automaat. In ons drukke Nederland is dat heerlijk.
 

Wil je op de hoogte blijven van de meest gekozen zakelijke auto’s? Houd dan onze leaseauto-pagina hiervoor in de gaten.

Geplaatst op: 25-06-2020 10:28

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

 • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
 • juridische ondersteuning bij problemen
 • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
 • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
 • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen