Wat betekent Prinsjesdag 2018 voor de zakelijke rijder?


Datum: 18-09-2018

De derde dinsdag van september is voor de zakelijke rijder altijd de dag dat hij/zij te horen krijgt wat de wijzigingen zijn op het gebied van de zakelijke mobiliteit. De afgelopen jaren was er veel te vertellen over de bijtellingswijzigingen. Tegenwoordig lijkt het niet zo spannend, maar vergis je niet. Voor bepaalde groepen verandert er veel. Bijvoorbeeld voor elektrische rijders.

Bijtelling
Als je zakenauto minimaal 1 gram CO2 uitstoot, dan val je in 22% bijtellingscategorie. Voor auto’s zonder CO2 uitstoot, elektrische- en waterstofauto’s, geldt nu (in 2017) 4% bijtelling. Die 4% bijtelling blijft, maar kent vanaf 2019 een plafond. Tot € 50.000,- geldt 4% bijtelling. Voor elke euro boven de € 50.000,- betaal je 22% bijtelling. Deze nieuwe bijtellingsregels voor “nul-emissie” auto’s (ook wel Tesla-taks genoemd) geldt alleen voor elektrische auto’s, niet voor waterstofauto’s. Waterstofauto’s behouden hun 4% bijtelling  over de gehele fiscale waarde.

Leasefiets
De leasefiets (fiets van de zaak) krijgt 7% bijtelling. Deze 7% geldt dan over de nieuwwaarde van de leasefiets en dient de werknemer bij zijn inkomen op te tellen. De regeling is onderdeel van het Belastingplan 2019 en gaat in per januari 2020.

Lagere netto bijtelling
De belastingtarieven over het (belastbaar) inkomen worden verlaagd. Daardoor gaat de zakelijke rijder minder netto bijtelling betalen. Reken jezelf daarbij niet rijk.

WLTP
De BPM voor een auto wordt vastgesteld aan de hand van de uitstoot. Het bepalen van de uitstoot wordt via de NEDC of WLTP meetmethode bepaald. Uiteindelijk worden alle auto’s getest via WLTP. De daaraan gekoppelde BPM-tabel is nu nog niet bekend.

Dieseltoeslag
Voor de zakelijke rijder die een dieselende youngtimer (> 15 jaar) rijdt. Deze zou op 1 januari 2019 ingaan, maar omdat de software voor de inning van de MRB niet goed ingesteld is, wordt deze een jaar later pas ingesteld.

Geplaatst op: 18-09-2018 15:27

Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

  • Toegang tot alle informatie van VZR
  • Inclusief rekenmodellen en downloads
  • Stel vragen aan onze experts
  • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
  • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
  • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen