Wat betekent Prinsjesdag 2023 voor de zakelijke rijder?


Datum: 20-09-2023

Tijdens Prinsjesdag worden de regeringsplannen voor het aankomende jaar gepresenteerd. Het kabinet is demissionair, veel onderwerpen zullen dan ook controversieel worden bestempeld en niet behandeld worden. De algemene verwachting is dat fiscale ontwikkelingen zullen worden afgeremd.
Uiteraard waren wij nieuwsgierig naar de regelingen voor de zakelijke rijder. We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet:

 1. Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
  Deze vergoeding gaat van 0,21 cent naar 0,23 cent. VZR vindt deze vergoeding verre van toereikend en maakte eerder deze berekening om aan te geven wat het bedrag wel moet zijn. 
   
 2. Rekeningrijden wordt controversieel verklaard 
  Dit onderwerp is natuurlijk al jaren controversieel en VZR is absoluut geen voorstander van het huidige plan in wording. VZR heeft al eerder in opdracht van onder andere het minister van Infrastructuur en Waterstaat een pilot uitgevoerd. Deze kan je hier lezen. 
   
 3. Accijnsverhoging van 21 cent op benzine en diesel 
  Het plan om de accijns op benzine en diesel per 1 januari 2024 met 21 cent te verhogen stuit op verzet van de Tweede Kamer en gaat mogelijk niet door. VZR is het hiermee eens, de kosten voor de zakelijke rijder zijn door de onbelaste reiskostenvergoeding en oplopende brandstofkosten nu al niet te overzien. Een extra verhoging van deze brandstofkosten kan een deel van zakelijk rijdend Nederland die echt afhankelijk is van de auto de das om doen.
   
 4.  BPM vrijstelling bestelauto
  De BPM vrijstelling van bestelauto’s (grijs kenteken) wordt afgeschaft per 2025. Dit was vorig jaar tijdens Prinsjesdag al aangekondigd. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de bestelauto. VZR adviseert ondernemers om voortijdig de mogelijkheden voor een zuinigere bestelauto te onderzoeken.
   
 5. Vrijstellen van OV-abonnement
  Het onbelast verstrekken van een OV-abonnement (er hoeft dan geen extra bedrag bij het loon opgeteld te worden) wordt eenvoudiger. Er hoeft door de werknemer geen onderscheid meer gemaakt te worden tussen privé en zakelijk gebruik van het abonnement. Hoe deze vrijstelling precies vorm krijgt is nog niet vastgesteld. 
En verder:
 • Vrije ruimte werkkostenregeling
  De tijdelijke verhogingvan de vrije ruimte werkkostenregeling vervalt vanaf 2024. Deze is niet langer 3%, maar gaat naar 1,92% voor de eerste schijf.
   
 • Inkomstenbelasting
  Er komen twee belastingschijven in box 2:
  - De eerste schijf: < € 67.000,- tarief 24,5%
  - Tweede schrijf: > € 67.000,- tarief 31%
   
 • Heffingskorting
  De korting zal met ingang van 2025 afhankelijk worden van het gehele verzamelinkomen dus inclusief het inkomen uit box 2 en 3. Nu is dat alleen over box 1. Het effectieve tarief zal regelmatig hoger liggen dan 30%.
   
 • Arbeidskorting
  De arbeidskorting gaat met € 115,- omhoog. Werkenden met inkomen tussen€23.000,- en €37.000,- betalen zo minder inkomstenbelasting en houden dus meer inkomen over.
Wil jij ons steunen in onze lobby richting Den Haag en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom zakelijke mobiliteit? Meld je dan nu gratis aan als VZR-member.

Geplaatst op: 20-09-2023 19:20

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

 • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
 • juridische ondersteuning bij problemen
 • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
 • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
 • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen