Wat hebben sjoemelsoftware en bijtelling met elkaar te maken?


Datum: 16-06-2017

In 2015 werd bekend dat er bij enkele merken afwijkende motorsoftware in de auto gebruikt was. Met deze software werden de auto’s tijdens emissietesten “afgestemd” op de testcyclus om te kunnen voldoen aan de milieunormen. Daardoor kwam de gemeten uitstoot en verbruik niet overeen met die in de praktijk.

Gevolgen voor Nederland?
De uitstoot van een auto wordt in Nederland gekoppeld aan een aantal belastingen. De BPM (Belasting van Personenwagens en Motorrijtuigen) is er één van. Aan de hand van de uitstoot van een auto wordt ook de bijtellingscategorie bepaald.  

Een verschil van slechts één gram CO2 uitstoot kan al grote gevolgen hebben voor de zakelijke rijder. Het BPM-bedrag van een auto is afhankelijk van het aantal gram CO2 uitstoot. Enkele grammen verschil in theoretische uitstoot ten opzichte van de praktijk, kan enkele honderden euro’s verschil aan af te dragen BPM betekenen.

Naast een verkeerd BPM-bedrag kan een verschil van slechts één gram al tot gevolg hebben dat een auto eigenlijk een andere (lees: duurdere) bijtellingscategorie had moeten krijgen. Veel plug-in modellen hadden namelijk exact 49gram CO2 uitstoot, terwijl de grens op 50gram CO2 uitstoot lag. Bij 49 gram betaalde men in 2015 7% bijtelling i.p.v. 14% bijtelling bij 50gram CO2 uitstoot

Betekent dit dat de zakelijke rijder een bijtellingsvoordeel terug moet betalen?
Nee, het Ministerie van Financiën heeft aangekondigd dat de zakelijke rijder hier niet de dupe van mag zijn. De bijtelling zal niet veranderen voor bijvoorbeeld leasecontracten. Tevens zal er ook gen BM-naheffing volgen.

Rijdt u dus nu rond in een auto met vermeende sjoemelsoftware, dan zal er geen bijtellingsnaheffing of BPM-naheffing volgen. 

Geplaatst op: 16-06-2017 17:06

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen