Wat is beleving?


Datum: 14-06-2021

Aan het uiterlijk van auto’s wordt veel aandacht besteed, modellen krijgen strakkere lijnen en ogen over het algemeen sportiever. Ook heeft de SUV zijn entree gemaakt in de zakelijke markt. Deze keer leggen we de aandacht niet op de buitenkant, maar meer op de binnenkant van de auto. Welke innovaties zijn er gemaakt bij auto’s in de prijscategorie van € 20.000,- tot € 40.000,- om de beleving van de berijder te optimaliseren? Wij kijken naar de 10 meest zakelijk geregistreerde auto’s van het afgelopen half jaar.

Oogpunt berijder centraal

Tot voor kort zagen we nog bij veel modellen dat het centrale beeldscherm recht in het middenconsole gepositioneerd was. Iedereen in de auto had dus technisch gezien zicht op het scherm, dat is leuk, maar uiteindelijk is het de berijder die er gebruik van moet maken. Nu zien we bij verschillende merken concepten om de berijder centraal te stellen. Ford doet dit in onder andere de Focus (plek 3) door een “human-centric” designfilosofie te hanteren en zo vanuit het oogpunt van de berijder de auto te ontwerpen. Bij Volvo hebben ze de XC40 (plek 1) aan de hand van klantervaringen volledig aan de wens van de berijder vormgegeven. Dat wordt door de zakelijke rijders gewaardeerd, de XC40 behaalt de meeste zakelijke registraties.Veilig van A naar B
Door het oogpunt van de bestuurder centraal te stellen bij het plaatsen van schermen en bediening kan de berijder zijn ogen op de weg houden. Uiteindelijk wil je als berijder veilig van a naar b komen. In de modellen uit deze top 10 is dit goed doorgevoerd, ze zijn uitgerust met verschillende ADAS systemen zoals vermoeidheidsherkenning, lane assist en omgevingsverkenning.

Dat zakelijke rijders veiligheidssystemen belangrijk vinden, blijkt wel uit de overige modellen uit deze top 10. Van de Volvo V60 (plek 9) tot de KIA Niro (plek 2), veiligheid speelt een belangrijke rol. De laatstgenoemde, de Niro, heeft hiervoor een label in het leven geroepen. Zij noemen dit “DRIVE WiSE” en het bevat naast de eerder genoemde ADAS-systemen ook dodehoekdetectie en noodremassistentie. Zo heeft ieder merk zijn eigen label of naam hiervoor, een ding hebben ze gemeen, het comfortabel en veilig vervoeren van de inzittenden van a naar b.

Dit artikel is gebaseerd op de ontwikkelingen in de VZR Lease Top 10. Je vind het volledige overzicht en de verschillende prijscategorieën op de Lease top 10 pagina.
Wist je dat je als member van VZR je normlease en bijtelling kan berekenen? Meld je hier aan als je nog geen member bent!

Geplaatst op: 25-06-2021 08:24

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen