​Wat is eigen bijdrage bij een leaseauto?


Datum: 20-09-2022

Een eigen bijdrage is niet te verwarren met bijtelling. Bijtelling is een bedrag dat de belastingdienst berekent over het gebruik van je auto als je er meer dan 500 privé kilometers per jaar mee rijdt. Een eigen bijdrage is een bedrag dat de werkgever vraagt voor het privégebruik van je auto. De hoogte van dit bedrag spreek je met je werkgever af. 

Dit klinkt misschien als dubbel betalen, maar je werkgever kan je eigen bijdrage onder bepaalde voorwaarden weer van de bijtelling aftrekken.
Je werkgever kan een eigen bijdrage in rekening brengen als:

  • Je een duurdere leaseauto rijdt dan je budget (normleaseoverschrijding)
  • Je privékilometers maakt met je leaseauto
Een voorbeeld
Je betaalt jaarlijks een eigen bijdrage van 1440 euro vanwege normleaseoverschrijding. De aftrek geldt in dit geval alleen voor de gereden privékilometers in dat jaar. 25% van de gereden kilometers rijd je privé, dus je 360 euro aftrekken van de bijteling.

Dit kan ook anders. Als je met je werkgever afspreekt dat je eigen bijdrage voor het privégebruik wordt verhoogd met het bedrag waarmee je leasenorm is overschreden, kan die 1440 euro wel volledig in mindering worden gebracht. In dit geval is dat 120 euro per maand (€1440/12 maanden) en dat komt neer op 1080 euro extra aftrek op de bijtelling!

Schriftelijke afspraken
De bijtelling kan nooit negatief zijn. Is je eigen bijdrage hoger dan de bijtelling, dan wordt de bijtelling dus €0. Leg deze afspraken schriftelijk vast, zodat er achteraf geen onduidelijkheden over zijn. Bijvoorbeeld bij het inleveren van je leaseauto bij beëindiging van je diensterverband. Je werkgever is overigens niet verplicht je een eigen bijdrage te berekenen.

Onderzoek
Uit het mobiliteitsonderzoek van VZR  - Wat beweegt de zakelijke rijder - is de hoogte van de eigen bijdrage gemiddeld €117. Ruim de helft (60 %) betaalt geen eigen bijdrage. 18% betaalt altijd een eigen bijdrage, 14% betaalt een eigen bijdrage omdat de auto boven norm is.

Wil je op de hoogte blijven van de zakelijke mobiliteit van nu? Meld je dan gratis aan bij VZR.
 

Geplaatst op: 29-09-2022 13:57

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen