Wat weet de zakelijke rijder van rijhulpsystemen/ADAS?


Datum: 09-04-2020

ADAS, de Advanced Driver Assistance Systems van een auto. We hebben veel systemen aan boord, maar weet je ook welke ? En weet je hoe je ze moet gebruiken?

Bekendste ADAS
ADAS staat voor geavanceerde rijhulpsystemen. Hieronder vallen hele bekende systemen zoals cruise control en navigatiesystemen, maar ook rijstrook-assistent, verkeersbordherkenning, noodstopsysteem, dode hoek waarschuwing etc.

Duidelijke namen
Deze ADAS-namen zullen je bekend voorkomen, maar het kan ook zo zijn dat je veel systemen onder een andere naam kent. Zoals AEBS en City Safety (noodstopsysteem), ACC (adaptive cruise control) en Driver Attention Alert (vermoeidheidsherkenning). Elke fabrikant gebruikt namelijk een andere benaming voor hun systeem. Dit maakt het er niet makkelijker op. Wij pleiten dan ook voor heldere en uniforme namen voor rijhulpsystemen.


VZR pleit voor heldere en uniforme naamgeving voor ADAS

Onderzoek: bezit en gebruik van ADAS
Leden van VZR zijn ondervraagd over rijhulpsystemen in hun auto. Daarbij is gekeken naar:
  1. Welke rijhulpsystemen zitten er op de auto?
  2. Welke rijhulpsystemen denkt de bestuurder dat er op zijn auto zitten?
  3. Welke rijhulpsystemen gebruikt de bestuurder?
Uit dit onderzoek kwamen een aantal opvallende zaken naar voren.

Niet op de hoogte van veel systemen
Van de aanwezige rijhulpsystemen zijn het navigatiesysteem en cruise control wel de systemen waarvan men weet dat deze aanwezig zijn en bijna elke zakelijke rijder gebruikt deze systemen.Verkeersbordherkenning stond met 75% op de derde plek van systemen waarvan men wist dat deze op de auto zaten én dat men deze ook gebruikt. Dat betekent echter ook dat 25% niet weet of dit systeem op de auto zit en het dus ook niet gebruikt.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat de bestuurder veel informatie over de functionaliteit van rijhulpsystemen uit brochures (36%), handleiding (27%) of van de verkoper (24%) moeten halen.

Er is gelukkig tegenwoordig steeds meer aandacht voor rijhulpsystemen, ook vanuit de overheid. Met die reden is de ADAS Alliantie opgericht. VZR is één van de organisaties die aangesloten is bij de ADAS alliantie en actief daarover informeert.

Het belang van ADAS
De bekendheid en vertrouwdheid met rijhulpsystemen is van groot belang. De impact op verkeersongevallen is enorm. Daarnaast zorgt een goed gebruik van rijhulpsystemen voor meer comfort en rust. En dat is iets wat niet alleen de zakelijke rijder ten goede komt, maar elke bestuurder! 

Geplaatst op: 23-04-2020 13:09

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen