Weer Wegenbelasting in 2014


Datum: 14-07-2013

De auto's die eerder vrijgesteld waren van wegenbelasting, gaan per 1 januari 2014 weer belasting betalen. Het gaat hier om heel zuinige auto's met een lage CO² uitstoot.  Zo waren diesel-auto's met een uitstoot onder de 95 gram CO² per kilometer vrijgesteld van wegenbelasting. Dit was ook van toepassing op benzine auto's met een uitstoot onder de 110 gram per kilometer.

Als u uw auto in eigendom heeft, dan heeft u dus vanaf 1 januari 2014 een extra kostenpost. Deze extra kostenpost geldt ook voor wagenparkbeheerders, leasemaatschappijen en verhuurmaatschappijen. Het is echter geen nieuw gegeven. Bij inzet van de auto's was reeds bekend dat de wegenbelasting vanaf 2014 weer van toepassing is.

Een aantal zeer commerciële partijen heeft bij inzet het laagst mogelijke tarief gehanteerd en geen rekening gehouden met de verhoging van de wegenbelasting per 1 januari 2014. In algemene bepalingen van leasemaatschappijen staat vervolgens vaak dat wettelijke wijzigingen 1 op 1 doorbelast mogen worden. Op deze manier wentelen deze partijen de kosten alsnog af op de werkgever. 

VAVDZ adviseert berijders ervoor te waken dat zij ineens door werkgever of door leasemaatschappij geconfronteerd worden met een (extra) eigen bijdrage voor het privé gebruik of bijdrage voor het overschrijden van het normleasebedrag. VAVDZ adviseert haar leden om dit niet te accepteren. Immers, in calculaties en leasebedragen mag er vanuit gegaan worden dat de kosten van de auto berekend zijn over de gehele looptijd.

Tarieven wegenbelasting

Hulp nodig? Stel uw vraag aan onze specialisten.

Geplaatst op: 14-07-2013 10:46

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen