Werknemer betaalt 100% teveel bij afscheid nemen leaseauto


Datum: 31-07-2017

Tijdens vakanties worden de meeste beslissingen genomen om uit te kijken naar een nieuwe werkgever. De afhandeling van de huidige leaseauto kan financiële kopzorgen opleveren. Uit onderzoek van de Vereniging Zakelijke Rijders blijkt dat de gemiddelde afkoopsom € 11.000,- bedraagt, terwijl deze € 4.991,- behoort te zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de opgelegde afkoopsom regelmatig meer dan het dubbele bedraagt dan wat de daadwerkelijke kosten zijn.
 
Een leaseauto is: “een auto die ter beschikking is gesteld aan de werknemer voor een bepaalde periode”. Nederland telt momenteel ongeveer 700.000 leaseauto’s en 600.000 zakelijk gekochte auto’s. Na gemiddeld 3,5 jaar mag een werknemer een nieuwe leaseauto uitzoeken.
 
Indien de nieuwe leaseauto weer via én bij de huidige werkgever geleased wordt, dan zijn daar geen extra kosten aan verbonden. Maar indien een werknemer naar een ander bedrijf gaat en de huidige leaseauto niet meegenomen kan worden, dan begint daar meestal de financiële pijn. Dan dient er een afkoopsom betaald te worden voor het voortijdig stopzetten van het leasecontract. Deze kosten worden door de werkgever opgelegd aan de werknemer. Uit onderzoek van de Vereniging Zakelijke Rijders onder hun leden (25.000+) blijkt dat de opgelegde afkoopsom vaak het dubbele is van wat de daadwerkelijke kosten zijn. Dit onderzoek is vanaf begin 2017 gehouden.
 
De gemiddelde opgelegde afkoopsom bedraagt € 11.000,-. Met een enkele uitschieter naar € 25.000,- waarbij de afkoopsom daadwerkelijk € 7.288,- bedraagt. De gemiddelde reële afkoopsom was echter € 4.991,- De VZR berekent voor hun leden de reële afkoopsom van hun leasecontract.
 
De conclusie van het onderzoek wordt bevestigd door de controleverzoeken die de VZR van leaserijders krijgt. Middels het bij de rechtbank gewonnen VZR-arrest én de gratis VZR-afkoopsomberekeningen heeft 92% van de leaserijders een beter inzicht gekregen van de daadwerkelijke kosten van de afkoopsom van zijn leaseauto. Voor het berekenen van de afkoopsom werkt de VZR middels een no-cure-no-pay ondersteuning. Dit heeft de individuele leaserijder reeds duizenden euro’s bespaart.

Geplaatst op: 04-08-2020 16:22

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen