Winnaars elektrische auto van het jaar verkiezing bekend


Datum: 18-02-2021

Voor de derde keer is de EV van het jaar bekend gemaakt. Meteen naar de film of alle data van de beoordeelde EV's downloaden? Beide vind je op de EV van het jaar pagina! Waar vorig jaar de Tesla Model 3 de lijst aanvoerde is de titel EV van het jaar dit jaar uitgereikt aan: de Volkswagen ID.3 als de nummer 1 in het midden segment, Tesla Model 3 pakt de titel in het hoge segment en in het top segment is de Audi e-tron de nummer 1. De Volkswagen ID.3 haalde bovendien het hoogste aantal punten.
 
Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt. Uit onderzoek van VZR blijkt dat 14% van de zakelijke rijders in een volledige elektrische auto reed in 2020, in 2019 was dat nog maar 6%. Bovendien geeft 31% van deze zakelijke rijders aan dat de volgende auto zeker een elektrische wordt.
 
VZR reikt de EV van het jaar voor de derde keer uit en net als vorig jaar is het aantal auto’s dat meedingt sterk gegroeid. Maar liefst 23 merken, 32 modellen met 52 verschillende uitvoeringen werden op basis van negen criteria beoordeeld. Vanwege het grote aanbod zijn de drie categorieën vastgesteld.
 
Beoordelingscriteria van de EV van het Jaar zijn: actieradius, laadsnelheid, beschikbaarheid, verkoopaantallen, trekgewicht, prijs, gebruiksgemak, rijeigenschappen en leasetarief. De data van de  negen criteria hebben vervolgens een weging meegekregen van de jury. Dit resulteert in een puntenaantal.
De vakkundige jury bestaat uit Martin Huisman (VZR), Damiaan Hage (AutoWeek), Bart Fick (Eneco eMobility) en Maartje van Tongeren (LeasePlan). Door de weging aan de verschillende criteria mee te geven wordt rekening gehouden met, bijvoorbeeld, een hogere bijtelling boven de € 40.000,-.
 
De top 3 per segment ziet er als volgt uit:

Midden Segment EV’s tot € 40.000,-

 1. Volkswagen ID.3                   
 2. Opel Corsa-e                           
 3. Peugeot e-208         
      
Hoge Segment EV’s van € 40.000,- tot 70.000,-
 1. Tesla Model 3                        
 2. Volkswagen ID.4                    
 3. Hyundai KONA         
 
Top Segment EV’s vanaf € 70.000,-
 1. Audi e-tron                             
 2. Tesla Model X                         
 3. Tesla Model S                         
De VW ID.3 is pas sinds september 2020 op de markt maar wist bijna 11.000 exemplaren te verkopen. De rijeigenschappen scoren een 8 en gecombineerd met een range van 424 kilometer maakt dat de VW ID.3 een terechte winnaar. De VW ID.3 haalde 247 punten.
De Tesla Model 3 won vorig jaar de titel al en laat zien dat het model immens populairs is. Een indrukwekkende range gecombineerd met de hoogste laadsnelheid en het rapportcijfer 9 in rijeigenschappen bevestigen dit. De Tesla Model 3 haalde 240 punten.
De Audi e-tron is op basis van de uitstekende range, goede verkoopaantallen en 1800 kilo trekgewicht de absolute winnaar in het segment. De Audi e-tron haalde 205 punten.
 
De uitreiking van de EV van het jaar award is in een korte film vastgelegd. Rinke van Keimpema, Directeur Volkswagen was blij met de Award voor de Volkswagen ID.3. Kim Liebregts, Country Director Tesla nam de tweede titel voor de Tesla Model 3 in ontvangst. Frank Siemerink, Marketing Directeur ontving de award voor de Audi e-tron.
 
Het complete overzicht van de EV van het Jaar vind je her!

Geplaatst op: 30-03-2021 16:24

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

 • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
 • juridische ondersteuning bij problemen
 • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
 • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
 • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen