Wordt je nieuwe leaseauto niet afgeleverd en mag je geen onderhoud uitvoeren?


Datum: 03-04-2020

Wordt je nieuwe leaseauto niet afgeleverd en mag je geen onderhoud uitvoeren?

Er is op dit moment een wirwar aan adviezen en regels op het gebied van onderhoud reparatie, bandenwissel en het al dan niet afleveren van nieuwe leaseauto’s.

De meeste dealers en garagisten zijn open en doen er alles aan om, met inachtneming van de huidige regels, hun klanten goed te kunnen helpen. Maar wat doe je wanneer je leaseauto de komende weken onderhoud nodig heeft? De ene leasemaatschappij zegt; uitstellen, de andere zegt prima; wij hebben alles goed geregeld.

De Vereniging Zakelijke Rijders is van mening dat reparatie en onderhoud onverminderd door moet gaan.

Er zijn op dit moment meerdere leasemaatschappijen die de afleveringen van nieuwe leaseauto’s  stoppen en dat is niet omdat de auto’s niet meer beschikbaar zijn. Hoewel nagenoeg alle autofabrieken zijn gesloten, zijn de reeds bestelde auto’s allemaal beschikbaar. Gemiddeld is de doorlooptijd van fabriek naar berijder ongeveer 1 tot 2 maanden.

De automerken zien natuurlijk graag dat hun auto’s, die meestal op bestelling geproduceerd worden, graag afgeleverd. Maar waarom zetten dan enkele leasemaatschappijen de afleveringen stop?

Het antwoord ligt in de complete bedrijfsvoering van leasemaatschappijen. Je kunt je voorstellen dat er wekelijks honderden nieuwe auto’s geleverd worden. Daarmee komen er ook honderden auto’s terug naar de leasemaatschappij. Zij verkopen deze auto’s aan particulieren, de autohandel of exporteren ze naar het buitenland. En juist daar loopt het nu vast. De occasion verkoop is zo goed als stil gevallen, niet alleen in Nederland maar ook alle andere landen in Europa.

Het probleem is daarmee niet alleen praktisch inzichtelijk geworden; volle parkeerterreinen bij de inleverstations van de leasemaatschappijen, maar ook de inkomsten van de gebruikte auto’s blijven uit. Met het verdienmodel van leasemaatschappijen spelen deze remarketing inkomsten een grote rol.
VZR heeft begrip voor deze situatie en het doorrijden in de huidige leaseauto is meestal geen groot probleem. De stagnatie van het onderhoud en reparatie van de leaseauto zien wij als ongewenst en wij adviseren alle leasemaatschappijen dan ook om reparatie en onderhoud te continueren; wel zo veilig!

Ondervind jij problemen met de reparatie van je leaseauto of het uitstel van de levering van je leaseauto? Dan horen wij dat graag. Je kunt je reactie en vragen bij ons kwijt.

Geplaatst op: 06-04-2020 09:02

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen