Zakelijke mobiliteit na Corona


Datum: 16-06-2020

VZR publiceert vandaag haar Position Paper over de Zakelijke mobiliteit na Corona. De Corona tijd heeft een positief effect op een aantal al langlopende doelstellingen binnen de zakelijke mobiliteit. Zo is er de laatste drie maanden meer progressie geboekt op bijv. thuiswerken, filedruk en CO2 uitstoot dan 10 jaar hiervoor. 

VZR heeft de belangrijkste trends en ontwikkelingen op een rij gezet. Dit zijn thuiswerken, de wens tot flexibiliteit in vervoer en de verbetering van de luchtkwaliteit.  De vraag is echter hoe deze ontwikkelingen duurzaam/blijvend gemaakt kunnen worden. Daar moet nog wel wat voor gebeuren. Als straks iedereen weer in zijn/haar oude patroon vervalt is er alsnog geen progressie geboekt.
VZR pleit voor een aantal gerichte actieprogramma’s om ook in de tijd na Corona, de behaalde voordelen te behouden. Er moeten structurele veranderingen doorgevoerd worden om blijvend te profiteren van een betere en efficientere zakelijke mobiliteit, zoals:

 1. flexibiliseren van de bijtelling
 2. aanpassen van andere fiscale wetgeving rond mobiliteit
 3. aanpassen van de digitale infrastructuur door werkgevers
 4. het vervangen van de traditionele autoregelingen  door ‘Mobiliteits- en e-work-’ regelingen.
 5. het inrichten van zogenaamde hubs in en rond de economische centra.
 
In het Position Paper staat de visie van VZR uitgebreid toegelicht (bijlage). “Het stuk is een startpunt voor een goede discussie” aldus Jan van Delft, voorzitter van  VZR. “Nog niet alles is helemaal uitgeklaard maar duidelijk is dat er wat moet gebeuren en hiervoor zetten wij graag de eerste stap. In de komende maanden kunnen jullie van ons verwachten dat wij steeds met punten en voorstellen komen om verder invulling te geven aan de geformuleerde visie om zakelijke mobiliteit positief te veranderen”.
 
De complete Position Paper kun je hier vinden.

Geplaatst op: 16-06-2020 16:24

Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

 • Toegang tot alle informatie van VZR
 • Inclusief rekenmodellen en downloads
 • Stel vragen aan onze experts
 • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
 • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
 • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen