Zakelijke rijders blijven kiezen voor de zakenauto


Datum: 23-03-2021

Uit het mobiliteitsonderzoek van 2020 (n=1.642) blijkt dat 94% van deze zakelijke rijders zich vervoert door middel van een zakenauto. Naast het feit dat de auto blijvend populair is, zijn er een aantal alternatieve vervoersmiddelen waarmee je werkverkeer kan afleggen. Hoe denkt men over het OV als alternatief, wordt er nu vaker voor de fiets gekozen en wat denkt de zakelijke rijder over bijvoorbeeld deelauto’s?

Bereikbaarheid werkplek beperkt OV gebruik
Driekwart van de zakelijke rijders geeft aan dat hun werkplek met het OV niet goed bereikbaar is of meer tijd in beslag neemt. Bovendien bieden bedrijven voldoende parkeergelegenheid. Dit samen maakt voor veel zakelijke rijders de auto een makkelijke keuze. De mensen die in voorgaande onderzoeken kozen voor het OV haken nu langzaam af. Zo daalt het gebruik van de trein als alternatief van 28% naar 17% en daalt het gebruik van de bus en metro als alternatief in beide gevallen met 3%.

Elektrische fiets maakt zijn opmars
Ook het gebruik van de normale fiets daalt, maar deze maakt plaats voor de opmars van de elektrische fiets. Het gebruik van elektrische fietsen stijgt van 4% naar 6%. Sommige werkgevers bieden de mogelijkheid om een fiets zakelijk te leasen. Hierbij betaal je enkel bijtelling over de consumentenprijs en kan je voor circa één tientje per maand aan bijtelling al een leuke fiets rijden. Deze fietsen zijn veelal elektrisch en laten berijders vrij gemakkelijk 10-15km afleggen in circa een half uur tijd. Meer over de mogelijkheden rondom een leasefiets lees je op leasefiets pagina.

Fiets en auto stijgen in populariteit
Wanneer we algemeen kijken naar mobiliteit, zowel zakelijk als privé, wordt zichtbaar dat de fiets, naast de auto, het enige vervoersmiddel is dat stijgt in populariteit. Dit concludeerde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) vorig jaar. De populariteit van de auto steeg van 80% naar 88% en de populariteit van de fiets steeg van 80% naar 81%.

Andere alternatieven op de zakenauto zoals het delen van auto’s wordt door weinig gebruikt. Van de zakelijke rijders geeft slechts 1% aan een deelauto als mogelijk vervoersmiddel te zien. Alternatieven voor een auto worden momenteel minimaal gebruikt en het animo hiervoor daalt eerder dan dat het stijgt.

Wil je nou meer informatie en/of op de hoogte blijven van zakelijke mobiliteit? Meld je dan aan als member bij VZR!

Geplaatst op: 30-03-2021 16:13

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen