Ziek? Auto inleveren…….


Datum: 19-12-2013

Mag de werkgever de auto terugnemen van zieke werknemers? Advocaten meneer Schroots en mevrouw Silakhori geven hun onderbouwde mening op Accountant.nl:
‘’Een bedrijfsauto geldt namelijk vaak als een secundaire arbeidsvoorwaarde (naast het - primaire - loon in geld). En de hoofdregel is nu eenmaal dat de werkgever minimaal 70 procent van het loon tijdens ziekte moet doorbetalen. Als de bedrijfsauto een onderdeel van het loon vormt, heeft de werknemer ook - zo zou je kunnen zeggen - recht op 'doorbetaling' van deze secundaire arbeidsvoorwaarde.’’
 
Er is vaak discussie over de auto van de zaak van zieke werknemers. Werkgevers willen de auto elders in de organisatie inzetten. Echter, de werknemer rekent op het privé kunnen gebruiken van de auto . Denk bijvoorbeeld ook aan bezoeken van het ziekenhuis. De advocaten zien dat de rechter vaak in het voordeel van de werknemer oordeelt. Anderzijds zijn er voorbeelden waarbij de werkgever de auto toch inneemt waarbij de werknemer een redelijke financiële vergoeding krijgt.
 
Belangrijkste in deze discussie is dat de auto een secundaire arbeidsvoorwaarde is. De werknemer krijgt  bij indiensttreding het recht om de auto privé te gebruiken.  Vaak staat in de leaseregeling beschreven hoe er gehandeld wordt in geval van ziekte. VAVDZ vindt dat er minimaal nog 3 maanden gebruik gemaakt moet kunnen worden van de auto voordat deze teruggevraagd wordt.
 
VAVDZ raadt haar leden aan om te controleren of dit onderwerp goed vastgelegd is. Als dit niet het geval is, adviseert VAVDZ om dit bespreekbaar te maken binnen de Ondernemingsraad of bij de werkgever.
 

Geplaatst op: 08-01-2014 16:50

Heb je een vraag of opmerking?

Neem dan contact op via het vragenformulier!

Vraag stellen

Meld je aan als betaald member en profiteer van de vele voordelen:

  • Toegang tot alle informatie van VZR
  • Inclusief rekenmodellen en downloads
  • Stel vragen aan onze experts
  • Profiteer van korting bij verschillende bedrijven
  • Ontvang de interessantste VZR artikelen thuis in de bus
  • Steun onze lobby in Den Haag en Brussel
Meld je aan Lees meer over de voordelen