VAVDZ aanwezig bij hoger beroep


Datum: 02-06-2012

Het hoger beroep in de zaak van administratiekosten op boetes diende gisteren. Hoogleraar Bernd van der Meulen heeft zich verweerd tegenover het OM dat het hoger beroep ingesteld heeft. VAVDZ voorzitter Martin Huisman was bij de zitting aanwezig om Van der Meulen de benodigde morele steun te geven. Eerder heeft VAVDZ een voegingsverzoek ingediend dat werd afgewezen. Toch werd het tijdens de zitting duidelijk dat de zaak allang niet meer gaat over de € 6,- administratiekosten van de hoogleraar. Diverse keren werd het voegingsverzoek aangehaald en er werd zelfs geattendeerd op het feit dat VAVDZ ter plaatse aanwezig was.

Huisman over de zitting:"Ik ben onder de indruk van het pleidooi van Bernd van der Meulen. De zaak gaat feitelijk om twee aspecten. Allereerst is het in Nederland verboden om voor één overtreding twee geldelijke boetes op te leggen. De administratiekosten zijn ook een vorm van een geldelijke boete. Ten tweede staat er in iedere bekeuring dat er geen beroep kan worden aangetekend tegen de administratiekosten (bekijk een willekeurige verkeersboete maar eens). Dit is het uitsluiten van het recht van een burger om zich te wenden tot de rechterlijke macht. De rechterlijke macht wordt hierdoor buiten spel gezet. Dit kan niet zo zijn in ons rechtssysteem."

"Voor mij is mr. Van der Meulen een held. Hij ziet dat de wetgever en de uitvoerende instanties zich op een hellend vlak begeven. Vele rechtsgeleerden zijn het volledig met hem eens. Hij is echter degene die al vier jaar tijd en energie steekt in het aan de kaak stellen van een dergelijke kwestie. Dit soort mensen heb je nodig om in Nederland de rechtsstaat goed te kunnen laten functioneren. Ik ben erg blij dat wij besloten hebben om hem in zijn proces te ondersteunen."

Over twee weken volgt de uitspraak. VAVDZ is zeer benieuwd naar het resultaat.

Geplaatst op: 04-06-2012 09:07

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen