Zwarte Doos een oplossing?


Datum: 27-06-2011

“Alleen onder hele strikte voorwaarden.” "De privacy van berijders staat voorop."
In onder andere de Telegraaf en het NRC staan berichten over het verplichten van een ritregistratiesysteem voor berijders die een kilometeradministratie bijhouden. VAVDZ is gevraagd om haar mening namens de berijders.   

“Onder strikte voorwaarden kan ik mij voorstellen dat een berijder er voor kiest om een ritregistratiesysteem in zijn auto te laten bouwen” aldus Martin Huisman, voorzitter VAVDZ. “Als een berijder geen bijtelling hoeft te betalen en geen rittenregistratie bij hoeft te houden, maar alleen de privé kilometers afrekent die geregistreerd zijn door het kastje, is dat een interessante optie.”

De techniek moet echter waterdicht zijn en er schuilt een gevaar op het gebied van de privacy. “ Werkgevers mogen geen inzage hebben in de gegevens.” Huisman: “De wet is nu al heel duidelijk over het gebruik van registratiesystemen. Voor het monteren van kastjes is er onder andere instemming van de OR vereist. Wij hebben dit verder juridisch uit laten zoeken met het volgende resultaat:  Privé-kilometers mogen niet inzichtelijk zijn voor de werkgever. Zakelijke kilometers mogen alleen inzichtelijk zijn als dit met de werknemer is overeengekomen en als dit absoluut noodzakelijk is voor efficiency in de dagelijkse werkzaamheden.” Deze regels worden nu al in praktijk met voeten getreden. Berijders zullen alleen akkoord gaan als het privacy aspect waterdicht opgelost wordt.

Diverse berijders die een kilometeradministratie bijhouden kiezen nu al vrijwillig voor een ritregistratiesysteem om de administratieve last te verminderen. VAVDZ juicht ieder vrijwillig initiatief van harte toe. Om deze berijders te helpen heeft VAVDZ een inventarisatie van de meest gebruikte ritregistratiesystemen op de site gepubliceerd.
 

Geplaatst op: 27-06-2011 12:09

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen