VZR heeft richtlijnen opgesteld die werkgevers kunnen hanteren bij een eventuele afkoopregeling. Lees hieronder welke richtlijnen dit zijn.
Meld u aan om alles te zien!
Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten,
private lease en rekentools.
Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.
Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een
Gratis lidmaatschap nodig.
Een afkoopregeling binnen de autoregeling kan voor veel discussie zorgen. Onze ervaring is dat een afkoopregeling in de praktijk te vaak is opgesteld vanuit het perspectief van de werkgever en te weinig rekening houdt met het machtsonevenwicht tussen werkgever en werknemer. Goed werkgeverschap vraagt om duidelijke, eerlijke afspraken tussen werkgever en werknemer.
In beginsel is VZR tegen elke afkoopregeling. Wij beschouwen een auto als een gereedschap om het werk goed te kunnen uitvoeren en zien daarom niet dat daarvoor een bedrag door de werknemer moet worden betaald, als deze eerder uit dienst treedt. Dat geldt namelijk ook niet voor de computer, het bureau of de klopboormachine die hij heeft gebruikt tijdens zijn werkzaamheden. Mocht u als werkgever toch besluiten een afkoopregeling met uw werknemer te willen afspreken, dan geven wij u daarvoor de volgende adviezen:
het moet voor de werknemer mogelijk zijn om een auto te rijden waarbij er geen afkoopregeling van toepassing is
alleen bij een bewuste keuze voor een duurdere auto is er eventueel wel sprake van een afkoopregeling
als het niet gaat om een afwijkende auto in de zin van een afwijkend merk of type, maar om een afwijking op het gebied van uitvoering, opties of accessoires, dan is de afkoopsom gemaximeerd op de meerwaarde van het bedrag van de uitvoering, opties of accessoires
de afkoopregeling is alleen van toepassing bij het op eigen initiatief uit dienst treden van de werknemer
de afkoopregeling vervalt als de werkgever binnen het bedrijf een andere bestemming voor de auto heeft
de afkoopsom is vooraf concreet en te berekenen voor de berijder
Hoogte van een afkoopregeling
Er zijn voorbeelden waarin de hoogte van de afkoopsom is gekoppeld aan het verschil tussen de boekwaarde (het bedrag waarvoor de auto op dat betreffende moment op de balans staat bij de leasemaatschappij) en de dag- of handelwaarde. Dit is voor een werknemer totaal niet transparant en is ook te afhankelijk van fluctuaties in handelsprijzen. Natuurlijk komt het voor dat de werkgever op deze basis afspraken maakt met de leasemaatschappij, maar dat staat los van de eventuele afspraken tussen werkgever en werknemer. In onze visie gaat het hier om een ondernemersrisico dat niet mag worden verlegd naar de werknemer. Wat vinden wij wel redelijk en billijk? In ieder geval moet er sprake zijn van een aflopend afkoopbedrag. Bij een nieuwe auto is de veronderstelde extra afschrijving immers groter dan bij een auto van vijf jaar oud.