15% minder privékilometers bij variabel bijtellen


Datum: 13-07-2021

Leaserijders betalen nu een vast bedrag aan bijtelling per maand. Als dit een bedrag per gereden privékilometer zou zijn, dan gaat de gemiddelde berijder minder rijden, naar inschatting 15%. Zo blijkt uit het rapport Variabele bijtelling op privékilometers dat eind juni is gepubliceerd.
 
In het onderzoek is de prijselasticiteit berekend. Als de huidige bijtelling omgerekend zou worden naar een bedrag per gereden privékilometer, dan betaalt de leaserijder gemiddeld € 0,35 per privékilometer. Uit de prijselasticiteit blijkt dat er door de zakelijke rijders dan 15% minder privékilometers gaan worden gereden. Vanaf een kilometerkostprijs van € 0,60 cent wordt de maximale besparing in privékilometers bereikt van 25% (zie tabel).


 
1,2 miljard minder kilometers en 66 miljoen kg CO2-besparing
Zakelijke rijders rijden nu 7,7 miljard privékilometers per jaar. 15% besparing leidt tot een afname van 1,2 miljard kilometers met de auto van de zaak. In 45% van de gevallen worden ritten niet op een andere manier ingevuld. In 55% van de gevallen maakt de zakelijke rijder de rit met een ander vervoersmiddel. In 22% kiest men voor de andere auto in het gezin. 20% kiest voor de, al dan niet elektrische, fiets en 8% gaat extra OV-kilometers maken. De CO2-uitstoot gecorrigeerd met de verschuiving naar andere vervoersmodaliteiten zorgt voor een reductie van 66 miljoen kilogram CO2.
 
Besparen op bijtelling door te fietsen
VZR concludeert in het eindrapport variabele bijtelling dat er draagvlak is. De zakelijke rijder is bereid minder te rijden als dit financieel gunstig is. Opvallend is dat veel ritten helemaal niet gemaakt worden en dat in 20% van de gevallen ook de fiets als alternatief vervoermiddel kan dienen. Variabele bijtelling is daarmee goed voor het milieu, voor de verkeersdrukte en bovendien heb je als zakelijke rijder zelf in de hand hoeveel bijtelling je betaalt. VZR adviseert de minister om de aangegeven scenario’s in het onderzoek serieus verder te onderzoeken.

Steun ons in de lobby voor een eerlijke bijtelling en meld je aan als member van VZR.
Wil je meer weten over variabele bijtelling? Wij hebben het rapport over de Pilot op variabele bijtelling online beschikbaar.
 

Geplaatst op: 13-07-2021 12:26

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen