Univé moet afbouwvergoeding betalen bij inleveren leaseauto


Datum: 18-03-2019

“De leaseauto is een arbeidsvoorwaarde en mag niet zomaar afgenomen worden” dat is wat een werknemer aangegeven heeft bij de rechter toen zijn werkgever zijn leaseauto af wilde nemen.

De werknemer, een ICT-er, had vanaf 2004 een leaseauto die hij ook zakelijk mocht gebruiken. Met zijn zakelijke tankpas mocht hij ook zijn privé-kilometers “tanken”. Volgens de rechter, mag (gezien de aard en duur) de leaseauto als arbeidsvoorwaarde aangemerkt worden.Deze zaak komt ook overeen met de Rabobank-zaak over het afnemen van een leaseauto. 

Eenzijdige wijziging autoregeling
In 2015 werd de leaseregeling aangepast, wat betekende dat de werknemer geen recht meer had op een leaseauto. In de nieuwe leaseregeling stond dat een werknemer recht heeft op een leaseauto, indien hij minimaal 10.000 zakelijke kilometers per jaar rijdt. Daar was geen sprake van bij deze werknemer. 

De werkgever kan deze wijziging doorvoeren, omdat in de leaseregeling een eenzijdig wijzigingsbeding staat. Echter, dat betekent niet dat elke wijziging zomaar doorgevoerd kan worden. Daarom werd deze werknemer een compensatie (afbouwvergoeding) aangeboden.
 

"Pas op met eenzijdige wijzigingsbepalingen in een autoregeling"

VZR waarschuwt dan ook altijd met het ondertekenen van autoregelingen waar een eenzijdig wijzigingsbeding in staat. Dat is negatief voor de werknemer. Ons advies is om er niet automatisch mee akkoord te gaan. 

Het oordeel van de rechter 
Omdat de werknemer niet akkoord ging met het inleveren van zijn dienstauto werd de rechter gevraagd om deze situatie te bekijken. 

De rechter oordeelde dat de Univé het recht had om de autoregeling aan te passen op grond van kostenverlagingen. De Nederlandse bank had in 2014 en 2016 Univé gewezen op haar bedrijfsmodel dat voor de toekomst onder druk staat. Daarop besloot Univé kostenbesparende maatregelen door te voeren. Een wijziging van de autoregeling was één van deze wijzigingen. 

Ondanks dat de rechter oordeelde dat de zakenauto een arbeidsvoorwaarde is, had de werkgever ook zwaarwegende redenen om de autoregeling eenzijdig te wijzigen, aldus de rechter. Voorwaarde is wel dat er een goede afbouwregeling aangeboden wordt aan de werknemer.
 
“Er dient een goede afbouwregeling te worden aangeboden”

Univé biedt alle werknemers een financiële compensatie van de periode van twee jaar voor het verlies van de leaseauto. De kantonrechter oordeelt dat met deze compensatie/afbouwregeling Univé haar werknemers voldoende tegemoetkomt. 

Lees HIER de jurisprudentie over deze zaak, maar ook de afbouwregeling die aangeboden is en akkoord is bevonden door de rechter. 

Al bij het Silver lidmaatschap kun je je autoregeling onafhankelijk door VZR laten benchmarken. Je autoregeling wordt middels een cijfer gewaardeerd en je ontvangt de aandachtspunten van je huidige of toekomstige autoregeling. Klik HIER om ook de overige voordelen van het Silver lidmaatschap te ontdekken.

VZR
Als VZR-lid krijg je toegang tot veel informatie/tips en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347- 345 246.

Geplaatst op: 23-07-2019 13:40

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen