Bevestiging: leaseauto is een arbeidsvoorwaarde


Datum: 31-12-2018

Een leaseauto of zakenauto kan voor de uitvoering van je functie gewenst zijn óf een extraatje zijn van je werkgever. Vooral in het laatste geval kan de werkgever de zakenauto niet zomaar afnemen. Onlangs bepaalde een rechter in een rechtszaak dat de leaseauto een arbeidsvoorwaarde is. En niet zomaar eenzijdig gewijzigd kan worden. 

Vanwege bezuinigingsmaatregelen en het gelijk trekken van regelingen tussen lokale banken wilde de Rabobank de leaseauto’s afnemen van verschillende werknemers. Door de invoering van een versoberde leaseregeling wilde men dit bewerkstelligen. In de nieuwe leaseregeling werd bepaald dat alleen medewerkers die minimaal 20.000 km/jaar zakelijk rijden of tot het hogere management behoorde een leaseauto zouden krijgen. De medewerkers die niet onder deze leaseregeling zouden vallen zouden dus hun leaseauto moeten inleveren. Deze Rabobank-medewerkers zijn daarop naar de rechter gestapt.

Werknemers naar de rechtbank
De medewerkers gaven bij de rechtbank aan dat de leaseauto een arbeidsvoorwaarde is. In hun sollicitatiegesprekken werd bijvoorbeeld ook een leaseauto beloofd. Verder was het opmerkelijk dat bestaande leasecontracten ‘zonder te informeren’ werden verlengd.
Werknemer: Leaseauto genoemd tijdens sollicitatiegesprek.

Verweer Rabobank
De Rabobank gaf tijdens de rechtszaak juist aan dat het een regeling betrof en geen arbeidsvoorwaarde, en dat een soberder leasebeleid nodig is om de winstgevendheid van de bank te verbeteren.


Rabobank: is een regeling, geen arbeidsvoorwaarde.

Uitspraak rechter
Voor wat betreft de aangevoerde argumenten van de Rabobank, daarvan heeft de rechter gezegd dat deze niet gebruikt mogen worden om een nieuwe leaseregeling in te voeren. Alleen bij zwaarwegende redenen mag een nieuwe autoregeling ingevoerd worden. Het verlagen van kosten ten goede van de winstgevendheid, het gelijk trekken van regels tussen lokale banken of het behalen van duurzaamheidsdoelen zijn volgens de rechter geen reden om eenzijdig de autoregeling aan te passen.


Rechter: alleen bij zwaarwegende redenen een nieuwe leaseregeling.

De Rabobank-woordvoerder heeft aangegeven in hoger beroep te gaan, maar eerlijk gezegd verwachten wij geen ander standpunt. Een leaseauto is in basis een arbeidsvoorwaarde. Lees hierover ook de Jurisprudentie "leaseauto is een arbeidsvoorwaarde". 

Het komt jammer genoeg regelmatig voor dat met de verkeerde redenen een leaseauto ingeleverd moet worden. Zie hier ook een case van Univé

Indien een werkgever je een compensatie aanbiedt voor een in te leaseauto, dan kun je bij ons een compensatieberekening laten maken. Neem hiervoor contact met ons op via info@vzr.nl of 0347- 345 246.. 

(Bron: FD 28-12-2018)

U kunt u gratis uw autoregeling laten beoordelen en direct een waarderingscijfer of verbeterpunten ontvangen. Heeft u een andere vraag voor ons, neem dan contact met ons op. Onze autoregeling/blauwdruk kunt u hier downloaden

Geplaatst op: 29-07-2019 12:39

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen