Auto en fiets populairst bij huidig mobiliteitsgedrag


Datum: 03-09-2020

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) concludeert dat de auto en de fiets de populairste vervoersmiddelen zijn. Dit naar aanleiding van de tweede meting in juni en juli over verandering in mobiliteit door de Coronacrisis. We gaan vaker naar ons werk en naar andere activiteiten buiten de deur, maar nog steeds zijn deze activiteiten minder dan voor de Coronacrisis.

Thuiswerken
Het KiM ziet een kleine afname in het aantal thuiswerkers. Nu is dat 48%, aan het begin van de crisis was dat 54%. Waar veel bedrijven en medewerkers hun hoop hadden gevestigd op 1 september, bleek na de persconferentie op 18 augustus dat zoveel mogelijk thuiswerken het devies blijft.
De ervaring met thuiswerken en op afstand vergaderen blijft positief (71%), toch is er ook een duidelijk gemis aan collega’s (51%) en in enkele gevallen ontstaan er zelfs fysieke (20%) en psychische (8%) klachten door thuiswerken.
Maar liefst 60% van de thuiswerkers verwacht ook in de toekomst één of twee dagen thuis te blijven werken. In een eerder artikel hebben we al toegelicht dat dit een daling van 20% in kilometers gaat betekenen.
Maar liefst 60% denkt ook ná de Coronacrisis op afstand te blijven vergaderen. We vinden deze meetings net zo productief en blijken de meeste afspraken prima via Zoom, MS Teams of andere systemen te kunnen voeren.

Mobiliteit
We zijn nog steeds minder mobiel dan voor de crisis, met uitzondering van het fietsen en wandelen en daar zal het mooie zomerweer alleen maar aan hebben bijgedragen.
De auto is populairder geworden, voor de crisis was 80% positief over de auto, in maart/april was dat 84% en inmiddels is dat doorgegroeid naar 88%. Ook de fiets stijgt in populariteit van 80 naar 81%.
Het OV gaat hard onderuit. Voor de Coronacrisis beschouwde 49% van de reizigers de trein als prettig vervoersmiddel, inmiddels is dat gedaald naar 11%. Ook de bus, tram en metro daalden in aanzien van 42% voor de Coronacrisis naar 10% nu.
De reizigers die minder van de trein gebruik zijn gaan maken, nemen nu de auto (46%) of de fiets (14%) als alternatieve vervoerswijzen. Maar liefst 80% van de mensen die nu alternatief vervoer kiest voor het OV, verwacht dat ook in de toekomst te blijven gebruiken.

Geplaatst op: 03-09-2020 13:54

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen