Mag je leaseauto een cabriolet zijn?


Datum: 06-05-2020

Een autoregeling, 81% van alle werknemers heeft er één van de werkgever ontvangen. In een autoregeling staan de rechten en plichten die de medewerker heeft met betrekking tot de auto van de zaak die ter beschikking is gesteld. Grofweg komen de drie volgende thema’s aan bod in een autoregeling:

  • De mogelijkheden  en beperkingen voor de keuze voor een nieuwe auto
  • Veiligheidsvoorzieningen zoals ADAS en winterbanden
  • Vervangend vervoer
Uit ons jaarlijkse onderzoek onder VZR-leden blijkt dat ‘keuzevrijheid in het te kiezen automerk’ één van de 5 belangrijkste onderwerpen uit een autoregeling is. 35% van de zakelijke rijders heeft hiermee te maken. Dit betekent niet dat automatisch elk model van een bepaald automerk gekozen mag worden. Dit wordt ook bevestigd door de vele autoregelingen die we jaarlijks gratis voor onze leden controleren.

Vaak geen cabrio of coupé
Zodra de eerste zonnestralen zich weer laten zien, is het een komen en gaan van cabriolets op de Nederlandse wegen. Dat zijn meestal geen zakelijke rijders, maar particuliere liefhebbers. Cabriolets worden namelijk bijna nooit toegelaten als zakenauto, vanwege hun de uitstraling en representativiteit. Daarbij willen we niet zeggen, dat cabriolets niet representatief zijn, maar er moet vaak in de autoregeling één lijn getrokken worden.

Toch een cabriolet zakelijk rijden?
Mag je van je werkgever geen cabriolet als zakenauto rijden, maar ben je het daar niet mee eens? Misschien omdat je zelf de bijtelling moet betalen of een andere reden. Misschien dat een cabriolet wel goed bij je klantengroep past of dat een cabriolet met een hard top (metalen inklapbaar dak) bijna niet herkenbaar is als cabriolet. Ga dan in gesprek gaan met je werkgever. Een autoregeling is onderdeel van arbeidscontract, het valt onder het arbeidsrecht. Het is niet wettelijk verplicht en er kan vanaf geweken worden. Het kan zijn dat bepaalde afspraken in de autoregeling vanuit een slechte ervaring vanuit het verleden erin staan.Bedenk ook dat de kosten tijdens de looptijd voor een cabriolet vaak niet veel hoger zijn dan voor een andere zakenauto. De aanschafprijs voor een cabriolet ligt wel hoger, maar de overige kosten zijn gelijkwaardig ten opzichte van een ‘dichte’ zakenauto. 

Andere mogelijkheid
Indien je écht niet een cabriolet mag kiezen als nieuwe leaseauto, dan kun je altijd overwegen om zelf, privé, een cabriolet te kopen en je zakelijke kilometers door je werkgever te laten vergoeden.

Overeenkomst cabriolet en driedeurs auto
Wat voor cabriolets geldt, geldt vaak ook voor sportwagens of coupe’s of soms voor driedeurs uitvoeringen. Deze auto’s zijn soms niet representatief of praktisch genoeg, volgens een werkgever. Een vijfdeurs auto of stationwagen is couranter en kan makkelijker doorgezet worden naar een andere medewerker. Daarom heeft dat vaak voor een werkgever de voorkeur.

Wel of geen SUV?
In het verleden werden SUV’s nog regelmatig geweerd uit een wagenpark via een autoregeling. Fabrikanten speelden hier handig op in door bepaalde SUV-achtige modellen landelijk te laten goedkeuren als stationwagen, die dan toevallig een hogere instap hebben… Tegenwoordig is de SUV erg populair onder autorijders en bij autofabrikanten. Daarom zien we dat een SUV nog maar incidenteel uitgesloten wordt van een autoregeling.

Leaserijder kiest (geen) kleur
Ondanks dat bepaalde carrosserievormen niet gekozen mogen worden, kan de leaserijder vaak wel elke autokleur kiezen. Mits er natuurlijk geen sprake is van een bedrijfskleur waarin alle auto’s gespoten moeten worden. Je zou zeggen dat de leaserijder dan wel eens uit de ban wil springen met een opvallende kleur, maar helaas. Met 24% is grijs de meest gekozen autokleur van nieuwe auto’s. Op de voet gevolgd door wit (23%) en zwart (21%), aldus lakkenfabrikant Axalta. Op een gedeeld vierde plaats komen zilver en blauw. Tja, voor wat betreft kleurkeuze zit je dan als leaserijder wel aan de veilige, representatieve, kant.

Wist je trouwens dat VZR het keurmerk "Autoregeling OK" afgeeft aan autoregelingen die hoger dan een 7 scoren? Neem contact op voor meer informatie

Copyright fotografie: Fotograaf van Hoof

Geplaatst op: 06-05-2020 16:46

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen